donderdag 23 april 2015

Veldbezoek 28 april: gebroeders Immink

Verslag Bemesten maislandpercelen

Bemesten in het donker
Op maandag 20 april zijn de maislandpercelen van de gebroeders Maurits en Nico Immink in de Bovenkerkerpolder bemest met drijfmest. Zoals je mag verwachten met groot materieel: 25 m3 vrachtwagens, grote opslagtank met pomp aan het begin van het perceel, tractor met sleepslang (aangestuurd door GPS) en een quad voor het snelle transport van reservemateriaal als er wat kapot was. 
Ik heb twee keer een ware mestfontein gezien in het land omdat er een slang was geklapt. Gelukkig stonden we (Ton Rewijk en ik) er niet naast... Vorige week hadden Ton Feldmann, Jeroen van Schooten, Dirk Cornelissen en Ame van der Aa al 8 nesten gevonden bij Nico Immink (waaronder  een grutto!). Wij vonden er nog 11 nesten bij Nico, waaronder een tweede grutto. Bij Maurits Immink vonden we slechts 4 nesten: 3 x kievit en 1 scholekster. 


Gespaarde nest buiten de baan van de tractor met slang
Ook de tractorchauffeur vond nog een nest. Er waren ook nesten uitgekomen, maar de kuikens liepen al of na enige tijd gelukkig allemaal op het grasland. Beschermen van nesten in dergelijke situaties houdt in dat nesten in kleine mandjes worden overgezet en tijdelijk op een veilige plek buiten bereik van de tractor met sleufkouter en slang. 

Was het bemesten klaar en de zware mestslang geen gevaar meer, dan werd het nest in het mandje (dankzij de GPS) op dezelfde plek ingegraven. Goed om te merken bij het verplaatsen was dat - toen het eenmaal donker was - de eieren in de ingegraven mandjes warm waren. De vogels kwamen dus terug op de eieren tijdens de werkzaamheden.  Ik hoop dat met name de grutto’s dat ook doen. Want dat is nog allerminst zeker. 


gespaard gruttonest in mand
Om even over één uur ’s nachts was het werk klaar en konden de laatste nesten teruggezet worden. Ook hier was het goed om de Trimble Juno bij de hand te hebben die precies aangaf hoe naar de originele nestplek te lopen. Met de iPhone als zaklantaarn vervolgens het mandje weer ingraven en dan terug over de kluiten naar de fiets. Hoe nu verder? De mest moet nu eerst een paar dagen drogen en dan kan dan onder gewerkt worden. Dat gebeurt met een rotorkop-eg. 





Komende donderdag-vrijdag-zaterdag worden de percelen bij Nico en Maurits geëgd en ingezaaid met bladrammenas. Ook dan is weer bescherming nodig, maar dankzij de mandjes is dat met relatief weinig moeite goed te doen. Maurits 

Immink heeft beloofd het zelf te zullen te doen, maar bij Nico Immink is weer hulp nodig.

Met akkervogelgroet,


Aad van Paassen




Geen opmerkingen: