vrijdag 28 maart 2014

Veldbezoek 25 maart: Bovenkerkerpolder Dik Andriessen


Na een ijskoude nacht ‘s-middags weer verzameld bij Dick Andriessen. Op het perceel naast Henk v Schaik eerst met de kijker 2 kieviten op nest gespot en gevonden. Een nest met 4 eieren en een met 3 eitjes. Een derde nest bleef onvindbaar. Op het eerder genoemde perceel van Henk zaten eveneens diverse kieviten, 2 grutto’s en ook zeker 2 paar tureluurs en de nodige nijlganzen. Doorgelopen naar het perceel naast de bebouwing waar vorig jaar nog mais stond en thans omgebouwd is naar grasland, eveneens 2 kievitsnesten gespot en gevonden. Het land was erg drassig waardoor er waarschijnlijk weinig materiaal voor de kievit aanwezig was om een gangbaar nest te maken. Vandaar dat het nest uit aangewaaide boom blaadjes bestond! (zie foto) Tevens hier ook nog 2 paar kieviten gezien maar daar nog geen nest van gevonden. De bekende watersnippen, die we elk jaar hier wel aantreffen, waren eveneens weer met een viertal vertegenwoordigd. Op het erf van Andriessen zagen we in de hooischuur 3 paartjes huismussen en in een grote boom, die compleet dicht gegroeid was met een of andere wingerd, zaten wel 10 mussen vrolijk te tjilpen. Hier verder nog een mannetjes vink gezien en erg veel  kraaien, kauwen en tortelduiven. Bij aankomst zag ik ook nog een buizerd boven de bomen op het erf cirkelen.

 
Ton Feldmann

Veldbezoek 24 maart: Cor Koster


Gisteren zijn we weer het land in geweest, en met succes. Op het maïslandperceel 14 hebben we 6 kievitsnesten gevonden en allemaal op de tweede helft van het perceel en redelijk dicht bij elkaar. Er liggen daar nu 7 nesten, 4 met 4 eieren, 2 met 3 eieren en 1 met 2 eieren. Er zijn ook nog heel wat mooie kuiltjes, dus we verwachten daar nog meer nesten. Op de 2 maïslandpercelen meer richting de Bovenkerkerweg is eigenlijk niets te zien. Op de graslandpercelen die net bemest waren, zaten wel tureluurs (3 paartjes), scholeksters, zeker 10 bergeenden, 1 wulp, maar geen Grutto’s. Het grasland was nat en we hebben er ook nog geen nesten gevonden.  

Peter Deugd.

Veldbezoek 23 maart: Duivendrechterpolder


Vandaag eerst met Michael Pouwels en Rob Jongmans het land in bij Gerard Timmer. Fris, maar droog weer. Daarna werd het weer slechter en heb ik me bij de Duivendrechtse polder beperkt tot observatie vanaf het fietspad. Eerst vanaf het fietspad langs de Toekomst gekeken. Bij Peter de Nooij nu één paartje scholeksters, maar verder nog steeds erg rustig. Toch ziet het land er uitnodigend uit voor weidevogels. Ik ga er vanuit dat ze nog komen, het is nog vroeg. 
Bij Nico Zeldenrijk vooraan een paartje scholeksters. Op het tweede perceel vanaf het ijzeren hek zat nu ook de tweede kievit mooi op het nest en er stond ook een veldleeuwerik stil te kijken. Op het achterste perceel tegen de A2 liep nog anderhalf paar scholeksters en er stond een solitaire kievit. Ik hoop dat die veldleeuwerik het ook zal proberen. 
Bij Gerard Stam zat op het smalle stuk het nest achteraan ook een kievit op het nest. Daar liep ook een enkele grutto rond, maar dat is dan ook de enige in deze polder tot nu toe. Verder meerdere paartjes tureluurs. 
Op de percelen van Adri Stam naast Gerard zaten twee kieviten op het nest en er liepen vier scholeksters rond. Ook hier vier tureluurs maar er zullen er meer geweest zijn want die zie je gemakkelijk over hoofd. 
Bij Hugo den Boer zag ik de kievit niet meer op het nest zitten, vermoedelijk gepredeerd dus. Op en boven de middelste percelen waren vijf kievitmannen actief, dus er zit zeker nog wel wat. Op het juniland stond een kievitman zijn territorium te bewaken. 
In het noorden waren nog circa 7 paartjes scholeksters aanwezig. Die solitaire kievit van de vorige keer was er niet meer. Die zal eieren voor zijn geld hebben gekozen vanwege al die kraaien. 
Op de Amstel was het druk vanwege de ‘head of the river’. Het weer was best fris met af en toe ook hagel. Goed dus om niet in het land te hebben gelopen deze keer.
 
Aad van Paassen

zondag 23 maart 2014

Veldbezoek 18 maart Boerderij van Dick Andriessen


De eerste keer dit jaar weer een bezoek gebracht aan de boerderij van Dick Andriessen en na de vernieuwde kennismaking met de kijker het veld weer ingegaan. Met 10 graden en een forse koude zuidwester wat de gevoels temperatuur tot maar een graad of 5 deed aanvoelen was het wat dat aangaat geen pretje. Echter de activiteiten van de aanwezige weidevogels maakten een hoop goed. Op het perceel naast dat van Henk van Schaick zaten naast de bekende kraaien  ongeveer 3 paar kieviten, waarbij er al flink “gekuild” werd en achter de kraaien werd aangejaagd. Enige tureluurs waren ook aanwezig alsmede 2 paar scholeksters en bergeenden en een paartje krakeenden. Vervolgens zijn we naar het Bovenland gereden waar Dick een kievietsnest had gevonden dat we inderdaad via de kijker op afstand hebben kunnen zien liggen. Hier ontdekten we de eerste 5 grutto’s, waarvan er twee op een voor ons zeer bekende plek alweer aanwezig waren. Verder zeker 3 paar scholeksters en een enkele tureluur en de nodige kievieten. Dit stukje bovenland belooft een waar weidevogelparadijs te worden. De boer had hier flink wat ruige mest (paardenmest) op gereden. Echter, daar op dit land een laat maai contract loopt moeten we echter tot ons verdriet alles vanaf grote afstand gade slaan. Teruggegaan naar de percelen langs de Nesserlaan (waar we wel mogen beschermen) ontdekten we met pijn en moeite een eenzame kieviet en een fazant. Verder natuurlijk de nodige houtduiven en een holenduif. In de hoofdtocht ontdekte we zowaar een dodaars en een eenzame fuut en natuurlijk de daar immer aanwezige aalscholvers. Wat overigens wel opviel was dat het aantal bergeenden in de polder opvallend groot is. Eens hopen we hier toch wel een nest van te vinden. Afsluitend omdat het toch ook het jaar van de spreeuw is kan ik melden dat die in redelijk grote getale aanwezig was.
 
Ton Feldmann

maandag 17 maart 2014

Veldbezoeken tot en met 17 maart

Veldbezoek Bovenkerkerpolder mts Koster op 17 maart 2014

We zijn vanmiddag bij Cor Koster naar nesten wezen zoeken. Het weer viel dus tegen en er waren minder vogels in en boven het land als vorige week dinsdag hoewel het toen kouder was. Cor heeft veel ruige mest uitgereden, ook zaterdag op het maïs land en ik denk dat daardoor de mooie kuiltjes van de vorige week nu met mest lagen. Het uiteindelijke resultaat was een kievitsnest met 2 eieren, gevonden door Hetty op het maïsland. Wel bijna een maand eerder als in 2013, toen pas op 16 april. Volgende week gaan we weer.

Peter Deugd
 
Veldbezoek Duivendrechtse polder op 16 maart 2014

Op zondag 16 maart voor de tweede keer dit seizoen het veld in. Op het erf bij Hugo den zat een kraaiennest in een van de bomen op het erf en er stond een witte kwikstaart te roepen op het dak, maar er waren nog geen spreeuwen, mussen of andere erfvogels te horen. In het land waren flink kieviten actief, hier en daar een paartje en elders baltsende mannetjes. Er liepen twee paar scholeksters en uit de slootkanten sprong af en toe een paartje tureluurs op. Een intuïtieve slag makend op de meest voor de hand liggende plekken vond ik op het smalle perceel tegen de A2 precies op de greppelrand een kievitsnest met drie eieren. Net buiten de strook waar de sleufkouter zijn mest had achter gelaten. Zo vroeg heb ik nog nooit een kievitsnest gevonden. Nu afwachten of dit nest het gaat redden. Overstekend naar de buurman kwam ik op percelen met uitgesteld maaien. Zittend vanachter het molentje telde ik drie paar op het ene perceel en twee paar op het andere, waarvan één met een vrouwtje op het nest. Even verderop joeg ik een veldleeuwerik op, maar zingen was er nog niet bij. Bij Gerard Stam was de loonwerker in zondagsrust na uitrijden van mest met de sleepslang op zaterdag. Die percelen zaten vol met kokmeeuwen (minstens duizend!), daar was geen eer te behalen nu. Vanaf het hek bij fietspad langs de Toekomst zag ik bij Nico Zeldenrijk een paartje kieviten en een kievitman staan tussen 20 zwarte kraaien. Even verder speurend zag ik op het perceel rechts ernaast het vrouwtje van die tweede man op het nest zitten. Zich niets aantrekkend van die kraaien 100 meter verder. Al met al was het een frisse ochtend met een stevig briesje en veel vogels.

Veldbesoek Zaterdag 15 maart

Martin Kea meldt op zaterdag 15 maart bij Mark Kuiper de vondst van het eerste kievitsnest (met 2 eieren) van polder de Ronde Hoep. Dat is 10 dagen eerder dan in 2013. Aad van Paassen
Vrijdag 14 maart


Wim Koster meldt om circa 13.15 uur het eerste kievitsei van Amstelland in 2014 bij Mark Kuiper. Het nest lag op een perceel grasland in de Bovenkerkerpolder. Henk van Schaik meldt om circa 16.30 uur het vinden van een kievitsei op de dag ervoor door Danny Leurs op een grasland­perceel in de Boven­kerkerpolder. Volgens het landelijk erkende protocol voor een eerste kievitsei gaat het om het eerst melden van een ei. Dus de melding van Wim geldt als eerste kievitsei van 2014.



 

woensdag 12 maart 2014

Het weidevogelseizoen is weer van start gegaan 9 maart : Aad van Paassen

Vandaag, 11 maart,  de eerste ronde gedaan langs de Duivendrechtse polder gedaan, op de fiets en dus nog niet het land in. Er zal ook nog niet veel liggen. De inventarisatie vanaf het fietspad leverde het volgende op:



  • Polder de Toekomst: 1 kievitpaar en 7 kievitmannen 'op hun plek' ; verder 1 scholeksterpaar op de dijk aan de westkant en een losse scholekster langs de A2.
  • Duivendrechtse polder: 4 kievitparen en 28 kievitmannen 'op hun plek' en 3 losse kievit(vrouw)en per boer in 'mijn' gedeelte van de Duivendrechtse polder en als zodanig ingevoerd in de database op internet.
  • Nico Zeldenrijk: 3 scholeksterparen en 3 losse kievitmannen/vrouwen.
  • Gerard Stam: 1 kievitpaar en 8 losse kievitmannen en -vrouwen plus twee paar bergeenden.
  • Percelen Adri Stam: 1 scholeksterpaar, 2 kievitparen en 8 losse kievitmannen/vrouwen.
  • Hugo den Boer: 1 scholeksterpaar, 1 kievitpaar en 2 losse kievitmannen/vrouwen en een groep van 30 kieviten die nog verder zal trekken.
  • In het noorden: 3 scholeksterparen en 1 losse kievitman.
  • Bij Gijs de Nooij liep nog twee paar scholeksters rond plus een groep van 20 wulpen. Verder geen grutto's of tureluurs gehoord in de polder. In het noorden in totaal circa 30 zwarte kraaien aanwezig. Het was prima weer voor een eerste verkenning.
  • In de Holendrechter - en Bullewijckerpolder trof ik circa 15 kieviten aan op hun [lek. Vooral midden in was het aangenaam druk, maar bij A.Pouw stonden nog slechts twee kievitmannen op hun plek.