maandag 17 maart 2014

Veldbezoeken tot en met 17 maart

Veldbezoek Bovenkerkerpolder mts Koster op 17 maart 2014

We zijn vanmiddag bij Cor Koster naar nesten wezen zoeken. Het weer viel dus tegen en er waren minder vogels in en boven het land als vorige week dinsdag hoewel het toen kouder was. Cor heeft veel ruige mest uitgereden, ook zaterdag op het maïs land en ik denk dat daardoor de mooie kuiltjes van de vorige week nu met mest lagen. Het uiteindelijke resultaat was een kievitsnest met 2 eieren, gevonden door Hetty op het maïsland. Wel bijna een maand eerder als in 2013, toen pas op 16 april. Volgende week gaan we weer.

Peter Deugd
 
Veldbezoek Duivendrechtse polder op 16 maart 2014

Op zondag 16 maart voor de tweede keer dit seizoen het veld in. Op het erf bij Hugo den zat een kraaiennest in een van de bomen op het erf en er stond een witte kwikstaart te roepen op het dak, maar er waren nog geen spreeuwen, mussen of andere erfvogels te horen. In het land waren flink kieviten actief, hier en daar een paartje en elders baltsende mannetjes. Er liepen twee paar scholeksters en uit de slootkanten sprong af en toe een paartje tureluurs op. Een intuïtieve slag makend op de meest voor de hand liggende plekken vond ik op het smalle perceel tegen de A2 precies op de greppelrand een kievitsnest met drie eieren. Net buiten de strook waar de sleufkouter zijn mest had achter gelaten. Zo vroeg heb ik nog nooit een kievitsnest gevonden. Nu afwachten of dit nest het gaat redden. Overstekend naar de buurman kwam ik op percelen met uitgesteld maaien. Zittend vanachter het molentje telde ik drie paar op het ene perceel en twee paar op het andere, waarvan één met een vrouwtje op het nest. Even verderop joeg ik een veldleeuwerik op, maar zingen was er nog niet bij. Bij Gerard Stam was de loonwerker in zondagsrust na uitrijden van mest met de sleepslang op zaterdag. Die percelen zaten vol met kokmeeuwen (minstens duizend!), daar was geen eer te behalen nu. Vanaf het hek bij fietspad langs de Toekomst zag ik bij Nico Zeldenrijk een paartje kieviten en een kievitman staan tussen 20 zwarte kraaien. Even verder speurend zag ik op het perceel rechts ernaast het vrouwtje van die tweede man op het nest zitten. Zich niets aantrekkend van die kraaien 100 meter verder. Al met al was het een frisse ochtend met een stevig briesje en veel vogels.

Veldbesoek Zaterdag 15 maart

Martin Kea meldt op zaterdag 15 maart bij Mark Kuiper de vondst van het eerste kievitsnest (met 2 eieren) van polder de Ronde Hoep. Dat is 10 dagen eerder dan in 2013. Aad van Paassen
Vrijdag 14 maart


Wim Koster meldt om circa 13.15 uur het eerste kievitsei van Amstelland in 2014 bij Mark Kuiper. Het nest lag op een perceel grasland in de Bovenkerkerpolder. Henk van Schaik meldt om circa 16.30 uur het vinden van een kievitsei op de dag ervoor door Danny Leurs op een grasland­perceel in de Boven­kerkerpolder. Volgens het landelijk erkende protocol voor een eerste kievitsei gaat het om het eerst melden van een ei. Dus de melding van Wim geldt als eerste kievitsei van 2014.



 

Geen opmerkingen: