vrijdag 28 maart 2014

Veldbezoek 23 maart: Duivendrechterpolder


Vandaag eerst met Michael Pouwels en Rob Jongmans het land in bij Gerard Timmer. Fris, maar droog weer. Daarna werd het weer slechter en heb ik me bij de Duivendrechtse polder beperkt tot observatie vanaf het fietspad. Eerst vanaf het fietspad langs de Toekomst gekeken. Bij Peter de Nooij nu één paartje scholeksters, maar verder nog steeds erg rustig. Toch ziet het land er uitnodigend uit voor weidevogels. Ik ga er vanuit dat ze nog komen, het is nog vroeg. 
Bij Nico Zeldenrijk vooraan een paartje scholeksters. Op het tweede perceel vanaf het ijzeren hek zat nu ook de tweede kievit mooi op het nest en er stond ook een veldleeuwerik stil te kijken. Op het achterste perceel tegen de A2 liep nog anderhalf paar scholeksters en er stond een solitaire kievit. Ik hoop dat die veldleeuwerik het ook zal proberen. 
Bij Gerard Stam zat op het smalle stuk het nest achteraan ook een kievit op het nest. Daar liep ook een enkele grutto rond, maar dat is dan ook de enige in deze polder tot nu toe. Verder meerdere paartjes tureluurs. 
Op de percelen van Adri Stam naast Gerard zaten twee kieviten op het nest en er liepen vier scholeksters rond. Ook hier vier tureluurs maar er zullen er meer geweest zijn want die zie je gemakkelijk over hoofd. 
Bij Hugo den Boer zag ik de kievit niet meer op het nest zitten, vermoedelijk gepredeerd dus. Op en boven de middelste percelen waren vijf kievitmannen actief, dus er zit zeker nog wel wat. Op het juniland stond een kievitman zijn territorium te bewaken. 
In het noorden waren nog circa 7 paartjes scholeksters aanwezig. Die solitaire kievit van de vorige keer was er niet meer. Die zal eieren voor zijn geld hebben gekozen vanwege al die kraaien. 
Op de Amstel was het druk vanwege de ‘head of the river’. Het weer was best fris met af en toe ook hagel. Goed dus om niet in het land te hebben gelopen deze keer.
 
Aad van Paassen

Geen opmerkingen: