zaterdag 12 mei 2012

10 en 11 mei

Van: Aad van Paassen
Onderwerp: veldbezoeken 9 en 11 mei

Hallo weidevogelvrienden,

Woensdagavond 9 mei probeerden Ton Rewijk en ondergetekende hun zelf geclaimde status van slobeenden-experts waar te maken. Dat werd dus een afgang. Bij Kees Lambalk vlogen wel drie slobeendenmannen boven de te maaien percelen maar nesten vinden was niet aan de orde. Mischien zitten ze veilig op de laatmaaipercelen van Rino van 't Schip, maar misschien zitten ze toch echt (ook) in de percelen van Kees. Na de huiskavel van Kees liepen we via het hoogwatergebied naar de veldkavel rond het bosje. Ook daar wel slobeeenden maar geen slobeendnesten. Wel vonden we nesten van twee wilde eenden, een kievit en een scholekster. En als toetje van de avond vloog plots een kwartel voor ons op. Zou die blijven?
Op vrijdag 11 mei eerst naar Gerard Stam in de Duivendrechtse polder om te proberen nog een paar grutto's te lokaliseren. Dat werd dus een mislukking. Bij controle van een reeds eerder gevonden gruttonest bleef die grutto op het nest terwijl ik er naast stond. Ik vond nog wel een kievitsnest bij maar daar bleef het bij. Gerard had de afgelopen dagen enkele nestbeschermers geplaatst omdat het vee eigenlijk naar buiten moet. Maar wat zijn die percelen nat!! Daar moeten eigenlijk eerst enkele dagen droog weer overheen. Mooi is dat Gerard bereid is om het deel van dat perceel met de vele gruttonesten later te maaien. Nu zorgen dat ze daarna naar uitgesteld maaien kunnen, pas dan hebben ze kans op een succesvol broedseizoen.

Vanmiddag met Dirk Cornelissen enkele bouwlandpercelen in de Bovenkerkerpolder afgelopen. De eerste akkerbouwer vond zijn land te nat maar bij de tweede konden we gelukkig wel het land in. De nattigheid viel best mee, er was uitstekend te lopen. De maĆ­s was recent ingezaaid en kwam net boven de grond. Vanaf de kopakker zagen we diverse kieviten op het nest zitten. Vervolgens stokjes geplaatst aan het begin van de betreffende maisrijen en daarna het perceel op tussen de rijen door. Goed stappen om te voorkomen dat we op de mais zouden stappen. Je kon met ruim om je heen kijken nesten zien liggen op 10 meter afstand. Dus dat schoot lekker op. De oogst was uiteindelijk 15 kievitsnesten en twee scholeksternesten. En dat voor een kleine drie uur zoeken. We missen nog wel enkele kieviten en enkele scholeksters. Andere soorten lijken er (nog: gele kwikstaart) niet te zitten. Fantastisch weer en heerlijk veel vogels. Zouden ze de jongen groot kunnen krijgen hier?

Tot slot vanavond weer even bij Kees Lambalk langs geweest voor die slobeenden. Nu geen slobeendmannen meer in de lucht. In dit turbogras blijven ze mogelijk gewoon op het nest zitten. Dat deed die ene grutto in ieder geval wel. Ik zag hem pas toen ik het gras boven hem weg had gehaald. Ja, als ze niet meer opvliegen, wordt het wel heel erg moeilijk. Eindgevoel: het grote maaien gaat gaat beginnen. Ik ben blij dat er ook flink wat percelen met uitgesteld maaien zijn. Nu hopen dat de gezinnen de tijd en gelegenheid krijgen om er heen te gaan.

ATTENTIE : mijn emailadres verandert per 1 augustus 2012 in
a.van.paassen@online.nl .

mvg,

Aad van Paassen

Geen opmerkingen: