woensdag 16 mei 2012

4 mei de de vrijdag ervoor 27 April

Van: Rob Buitink
Onderwerp: Weide verslag....Bkpolder.

Hallo collegae WVBs.

Bovenkerker polder.
Afgelopen Vrijdag 4 Mei en de Vrijdag daarvoor 27 April zijn we weer de wei ingegaan. Bij C.J. van Wees, boerderij "Clara Maria". De toeristen boer. Het was nog geen lente echt, winderig en guur, zeker eind April. De vogels gingen gelukkig gewoon door. Op deze frisse ochtend enkel een nieuw nest van een Wilde eend en van een Meerkoet gevonden. De al bekende nesten vertoonde wel een verandering: bij een Meerkoet waren 2 eieren uit en 2 andere met de Noorder Zon vertrokken.. Jammer.!! De andere 3 waren vermoedelijk eerder opgegeten. Onze enige Grutto had 2 jongen uit en 2 koude eieren, niet uit dus, weer jammer.!!
Eén van de 4 Kievitnesten was voor de helft uit, 2 eieren waren ook koud, de jonkies hiervan kwamen we al eerder heel toevallig tegen. Mina liep er bijna één onder de voet, de ander zat vermoedelijk ook in de buurt maar gelukkig niet vertrapt. Het was daar dus heel voorzichtig lopen, zeker daar het gras al erg lang was, niet mooi en veel ruigte erdoor. Onze boer krijgt zeker niet de schoonheids prijs voor zijn land. Op een ander perceel vonden we nog een Wilde eend met 8, en een Meerkoet met 10 eieren in hun nest. Tot nu toe nog onbekend hoe de uitkomst zal zijn. Vrijdag 4 mei liepen we weer met Frans, onze mentor. Ook hij kon er niets méér van maken, ondank veel geroep boven en naast ons van de grutto's, tureluur, kieviten, graspieper en meer van dat soort........!! Wel vonden we nog 3 Wilde eend nesten die dag, met resp. 8, 9,en 10 eieren. Diverse keren zagen we een buizerd overkomen, maar die werd netjes weggebonsjoerd door onze weidevogels. Het viel ons op dat we hier vrij veel ( 10) kadavers vonden. Zeker ook één van een forse gans. Hier is dus flink slag geleverd. Het kan GEEN vos zijn geweest die aan hem zat, gezien de veren die er naast lagen, mooi en schoon. Vermoedelijk een Buizerd(s) dus.

Na deze belevenissen zijn we naar ons andere perceel gegaan van Cor Koster vlak bij de Nesserlaan. Eerst hebben we hier op 4 Mei een tijdje het land goed bekeken. Mede door het "nesten indicatie overzicht" van Mark Kuiper zijn we hier dus toch maar gaan kijken, alhoewel we bij wat eerdere bezoeken nog NIETS gevonden hebben, behalve dan 3 Meerkoet nesten........ maar ja. !!
We hebben het land doorgelopen, redelijk wat geroep om ons heen, maar nesten.......????? Ho maar. !!! Achter in het land nog een tijdje op een dam zitten kijken, ......... doch NIETS. Bij de buren zullen de vogels dan wel nestelen .... Jammer voor ons. Maar of we nou tevreden waren over deze dagen........... ?????? NEE. !!!

Ik groet jullie, ook namens Frans, Mina en Jeroen.
Rob Buitink

Geen opmerkingen: