maandag 7 mei 2012

4 mei

Van: Aad van Paassen


Onderwerp: duivendrechtse polder 4 mei

Beste mensen,

Vandaag weer Duivendrechtse polder noord gedaan. In het uiterste noorden was het erg rustig: een fazantenhaan met twee hennen waarvan één wit (albino?), één enkele kievit en vier scholeksters op het nest. Daartussendoor circa 20 zwarte kraaien, minder dan anders. Nu ook het land in gegaan maar dat leverde niets extra op. De vier baltsende grutto's van de vorige keer waren niet meer te zien. In de boomgaard naast het recreatie-erf dook een havik tussen de bomen weg. Een flits, meer liet ie niet van zich zien. Even verderop langs de volgende boomgaard weer de percelen van Adri Stam ingelopen en zowaar, er vloog een kievit van het nest en er stond zelfs een grutto te roepen. Ik zag echter geen tweede grutto opvliegen, dus vermoedelijk is dit een eenling. Terug bij de auto hoor ik een grutto baltsen in het uiterste noorden. Had ik die over het hoofd gezien of was die even wezen buurten in de Middelpolder?
Bij Hugo den Boer zag ik slechts twee scholeksterparen waarvan één met nest nog steeds. DE koeien lopen sinds deze week buiten. Bij Adri Stam zag ik op het perceel met uitgesteld maaien twee paar grutto's die vermoedelijk nog met eileg moeten beginnen plus een alerte kievitman. Verder bij Adri drie paar scholeksters (geen nest gevonden), een paartje tureluurs en een slobeendenpaar in de sloot.
Bij Gerard Stam gaat het steeds beter met de weidevogels. De eerste twee kievitsnesten waren uit. Het eerst gevonden gruttonest hier is vermoedelijk verloren gegaan want er lag nog één ei in het nest plus een hoop schimmel. Toch weet ik het niet zeker want op het perceel ernaast vond in de dop van een uitgekomen grutto-ei. Als die dop niet van dat nest was, van welk gruttonest dan wel? En waar waren die alarmerende grutto-ouders? Nergens te horen, dus de onzekerheid blijft. Verder liggen hier drie gruttonesten, drie tureluurnesten en een scholeksternest. Plus nog acht grutto's die continu achter elkaar aan jakkerden. Misschien slechts één vrouw en zeven mannen. Wat een prachtig gezicht, zoveel grutto-activiteit. Ik denk dat hier nog 2-4 gruttonesten bij zullenkomen, plus nog enkele tureluurs en scholeksters. Wat we elders tekort komen aan weidevogels in de polder, is hier bij Gerard in ruime mate aanwezig.


Dat ene perceel met die (aanwezige en nog te beginnen) gruttonesten blijft hopelijk voorlopig nog ongemaaid. Misschien iets voor last minute?
Eindgevoel over deze ronde: koud maar absoluut positief!

Nabrander 5 mei: 1 kievit-, 1 grutto-, 1 scholekster- en 1 meerkoetennest bijgevonden. Verder locatie-indicaties voor minstens nog twee scholeksternesten en 1 tureluurnest.

mvg,

Aad van Paassen

Geen opmerkingen: