woensdag 6 juni 2012

22 mei


Van: A.v.Overveld
Onderwerp: Tussenstand 14mei / 22 mei kalslager- en Uithoornse Polder


Tussenstand 14 mei


Beste mensen,

Er zijn twee concentraties waar we veel weidevogels vinden en broeden.

1. Langelaan. Op 13 mei is hier het gras gemaaid op de stukken waar we de scholeksters en de grutto hadden gemarkeerd zijn keurig gespaard.Het reservaatje(uitgesteld maaien) is dit jaar met rust gelaten vandaar dat we minder nesten hebben maar de aantallen zijn gelijk vorige jaren.

2. Bos Het bezoek van 14 mei bracht nog een gruttonest wat op uitkomen stond, alle 4 eieren waren aangepikt dus nu hopen dat het weer wat beter wordt . Het land ligt er prima bij voldoende diversiteit in de vegetatie en veel insecten. Een voorzichtige conclusie kunnen wij dit jaar wel vastellen dat we meer nesten hebben gevonden dan vorig jaar naast de drie grutto nesten met eieren werden we steeds gealarmeerd door 4 gruttoparen die jongen hadden. En een scholeksterpaar

Op 22 mei zijn we gaan zoeken op het maisland van Bunnik (zie 3).Dit land is 14 dagen terug ingezaaid . Hoewel we aanvankelijk weinig leven zagen en slechts een kievit op het nest hadden gespot vonden we alle vier de zoekers een nest van de kievit. Drie met vier en een met een ei. Dat was toch weer een goede vangt omdat we de nesten in het geploegde land in het vroege voorjaar niet konden vinden was dit weer leuk om te zoeken. De mais stond nu 3 a 4 cm hoog goed op kleur vanwege de warmte die er nu eindelijk is.

Daarna zijn we nog gaan zoeken naast het gemaal op het land van Peter Bos een gedeelte naast de weilanden waar het vee nu loopt we hadden daar vorig jaar 2 scholeksters maar dit jaar zijn wij er drie keer gaan zoeken en hebben geen enkel nest gevonden.
Wel hebben wij deze middag een prachtige ervaring met U te delen . Een bruine kiekendief (zie 4) kwam op bezoek en binnen enkele seconden konden we de werkelijke hoeveelheid grutto's zien die in het lange gras verscholen zijn. Boven onze verwachting van vorige week zagen we op een kleinstuk van het bedrijf 18 grutto's opstijgen, waarvan de grootste stunter aan de staart van de kiekendief ging hangen. Een prachtig gezicht al dat gebuitel! misschien een tip voor Mark "dresseer een kiekendief ,het tellen gaat als een speer ".


Tussenstand 22 mei


Met vriendelijke groet,

Anton

Geen opmerkingen: