zondag 24 juni 2012

24 juni

Van: Aad van Paassen
Onderwerp: bijna laatste ronde

Best weidevogelvrienden,

Gisteren nog even een snelle ronde gemaakt om de stand van zaken nog even op te nemen. Eerst naar het maisland van de gebroeders Immink en Jan Kolk in de Bovenkerkerpolder. Voor zover gevonden zijn op twee na alle nesten uit. Dat zijn er dus in 51 van de in totaal 59 gevonden nesten waarvan 52 kievitsnesten. Er liepen nog circa 15-20 kievitgezinnen rond en 6 scholekstergezinnen, dus de meeste kievitgezinnen waren weg maar de scholekstergezinnen waren er allemaal nog. Het is niet duidelijk of er veel kievitjongen gesneuveld zijn door de vele regen, opgegeten door kraaien of vertrokken naar de aangrenzende graslandpercelen. In het grasland kort achter de percelen van Nico Immink liepen wel een scholekster- en een kievitgezin rond, dus onmogelijk is dat laatste niet. Het maisgewas zal zich de komende weken sluiten, dus dan wordt het voor de oudervogels wel moeilijker om zich in de maispercelen op te blijven houden. Ik ga hier de komende weken nog een keer kijken om te zien waar de vogels zitten met hun jongen: in de slootkanten of toch meer middenop of weg. Eigenlijk zouden we dit eens een heel seizoen grondig moeten observeren een paar dagen per week. Wie doet mee in 2013?

Daarna door naar de Duivendrechtse polder. In het uiterste noorden liepen hier en daar nog een paar scholeksters tussen kraaien. Naast zorgboerderij Klarenbeek zat nog een scholekster op het nest met een stok ervoor, merk Gerard Stam. Dat bleek ook te kloppen toen ik bij hem langs ging om even bij te praten. Op de huiskavel van Gearard zijn nu alle nesten uit of in ieder geval weg. Bij Hugo den Boer lag de vorige keer met zekerheid nog één scholeksternest. Het perceel was niet beweid of gemaaid, dus ik heb het nu nog even met rust gelaten. Die komt de volgende keer wel. Bij Adri Stam niet meer het land in geweest, maar daar kan nog een scholeksternest liggen. Bij Peter de Nooij waren alle percelen inmiddels gemaaid. Voor de weidevogels fijn dat het later gebeurde, want eind mei liepen er nog de nodige grutto's met jongen rond.

Tot slot door naar Gerard Timmer in de ronde Hoep. Gerard vertelde dat hij nog twee nesten had bijgevonden tijdens het bemesten vorige week maar bij mijn controle kwam ik geen eieren meer tegen. Dat scholeksternest onder de zuring was goed terug te vinden maar het nest was schoon leeg. Geen schilfers en geen struif maar wel weg, dus gepredeerd. Door welke predator is niet duidelijk maar andere verliesoorzaken kon ik schrappen. Van de andere vier nesten kon ik - mede door het snel groeiende gras - geen restanten meer terug vinden. Daarvoor moest ik dus het uitkomstresultaat onbekend aan geven. Jammer, wel voldoende nesten bij Gerard maar al met al een vrij laag uitkomstresultaat dit jaar.

mvg,

Aad van Paassen

Geen opmerkingen: