vrijdag 8 juni 2012

8 juni

Van: Mark Kuiper
Onderwerp: [VZK] grutto 2012 en nog wat

Ronde Hoep: in april telden we 224 territoria (stabiel na groei van 160 territoria) van de grutto. De vogels kunnen beschikken over 290 ha. grasland met beheer voor gruttokuikens. Hiervan stond op 160 ha. (Reservaat van Landschap Noord-Holland) het water hoog. Op 27 mei telden we 163 gezinnen met kuikens, dat is 73%. De eerste jonge grutto’s vlogen al.

Bovenkerkerpolder: in april telden we 125 paar grutto (stabiel na groei vanaf 90 territoria). De vogels kunnen beschikken over 90 ha. grasland met beheer voor gruttokuikens. Hiervan werd op 40 ha. het water hoog gezet. Op 19 mei telden we 98 gruttogezinnen, dat is 78%. Ook hier de eerste vliegende jongen.

Rond Spaarnwoude: 65 grutto territoria (afname). 88 ha. grutto kuikenland. In mei 48 gezinnen met kuikens (74%).

Aetsveld (weesp): in april 38 grutto territoria (afname), met 49 ha. kuikenland. In mei 31 gezinnen (81%).

Noordpolder (muiden): aantal territoria klein vraagteken. 30 ha. kuikenland voor grutto. In mei 27 gezinnen –is in ieder geval een hoog percentage. (stabiel).

Marken Oost: 75 territoria grutto eind mei (groei) 53 gezinnen met kuikens (70%). Op een enkel bedrijf. Waterstand in het voorjaar omhoog gezet voor de vogels, maaien in juni. Verder nog 60 paar tureluur (!) en twee gele kwik.

Gezien het hoge percentage gezinnen met jongen mogen we hopen dat al deze polders dit jaar functioneren als een bron voor de gruttopopulatie -die als geheel nog een lek vertoond. Zonder het kuikenlandbeheer zou het resultaat naar schatting 50 a 80% slechter zijn (toen we met het gruttobeheer begonnen lagen de gezin percentages rond de 30%.) en waren alle polders putjes waarin de gruttopopulatie verdwijnt. Verhogen van de waterstand lijkt de vogels goed te doen: grutto’s broeden meer en meer in percelen die laat gemaaid worden.

Spannend wordt het de komende jaren: is er nog ruimte voor groei van de gruttopopulatie in deze gebieden? Polders met afname zouden nog ruimte kunnen krijgen voor herstel? Mogelijk zitten we elders tegen een plafond en moeten de vogels uitwijken ? We proberen de ‘totaal-aanpak’ voor de grutto te exporteren naar andere regio’s.

Kievit vestigde zich laat, niet in grote aantallen na een zware winter (laat in de winter moesten de vogels nog ver naar het zuiden uitwijken voor de vorst), de indruk is dat er meer jongen vliegvlug werden dan vorig jaar toen het erg droog was. In de Bovenkerkerpolder trekken de kieviten zich vrijwel terug op maïsland, waar de eerste legsels grotendeels verloren gaan.

Kwartelkoning en kwartel gehoord in de Bovenkerkerpolder. Kwartel in de Ronde Hoep.

Slobeend algemener dan voorgaande jaren. Alleen slobeenden in gruttokuikenland kunnen zich voortplanten, daarbuiten lukt het niet.

Tureluur lijkt stabiel.

Twee broedende zomertalingen in de Ronde Hoep (met succes lijkt het).

Verdachte watersnip Ronde Hoep.

Veldleeuwerik handhaaft zich goed in de Ronde Hoep met minimaal 50 paar. Na een dip vorig jaar in de Bovenkerkerpolder (0 of 1) nu weer 5 territoria –de soort zit voor overal in het gruttokuikenland.

Gele kwik: 2 in de Ronde Hoep, minimaal 6 in Bovenkerkerpolder, 2 Marken oost.

Havik: 2 territoria ronde hoep, 1 middelpolder en 1 of 2 Duivendrechterpolder;

Buizerd: minimaal 3 ronde hoep, minimaal 2 Bovenkerkerpolder, 2 Middelpolder;

Torenvalk: 1 middelpolder, 2 Bovenkerkerpolder, 2 Ronde Hoep. (weet je nog oudje, vroeger...)

Boomvalk: 1 paar Bovenkerkerpolder/Amstelveen-zuid, 1 Ronde Hoep (of is dit dezelfde?) 1 paar Marken.

Kerkuil: 5 jongen uitgekomen in nestkast Ronde Hoep, 0 in Duivendrechterpolder;

Steenuil: 3 bezette nestkasten, waarvan 2 voor het eerst; 1 nest in boom, 1 in schuur; totaal ongeveer 10 paar langs de Amstel/Waver.

Ransuil: minimaal 2 Ronde Hoep en minimaal 2 Bovenkerkpolder.

Bosuil: 2 Middelpolder

Rietvelden in de Middelpolder: minimaal 6 Blauwborst, aanwezig: kleine karekiet, rietzanger, sprinkhaanrietzanger, bosrietzanger.

Bij de Brandweerkazerne van Amstelveen is de oeverzwaluwwand vrijwel volledig bezet.

Boerenzwaluwen maken veel gebruik van plankjes die onder polderbruggen in de Bovenkerkerpolder zijn aangebracht.

Zeker 5 Huiszwaluwkolonies Ronde Hoep.

Kleine plevier in Holendrechterpolder en Middelpolder.

In mei enkele zwarte wouwen over de Amstel.

Spotvogel langs de Amstel minimaal 10.

Grauwe vliegenvanger 2(?) langs Amstel.

Groene specht in de Middelpolder/Duivendrechterpolder

Argusvlinder herstelt in Bovenkerkerpolder en nieuwe vestiging in Ronde Hoep. Vroege glazenmaker rukt op vanuit de Middelpolder nu ook in Ronde hoep en Duivendrechterpolder. Echte koekoeksbloem breidt zich uit in Ronde Hoep.

FF verderop: zwarte stern doet het goed tussen Vinkeveen en Woerden –veel kleine kolonietjes op vlotjes in de brede poldersloten.

Mark Kuiper

Geen opmerkingen: