dinsdag 5 juni 2012

Rondes 18 mei tot 2 juni

Van: Aad van Paassen
Onderwerp: rondes 18 mei tot 2 juni

Beste mensen,

Hier een update van de veldbezoeken vanaf half mei.

Op 18 mei zag ik bij Aad de Haan vanaf het erf op een beweid perceel een scholekster op een slootkant op het nest zitten. Op een meter of wat lag een koe. Blijkbaar maakte de scholekster geluid want de koe keek naar de scholekster en had zijn oren omhoog. Toen ik twee uur later terug kwam uit het land stonden de koeien bij het erf te wachten om gemolken te worden. Het scholeksternest was echter vertrapt. Normaal heeft een scholekster een goede kans tussen melkvee, maar deze had vermoedelijk toch iets beledigends (....?) geroepen. Verder twee tureluurs gevonden voor de wetering. Boven de wetering was nesten zoeken voorlopig niet nodig want Aad deed al dat land in het last minute beheer. Goed plan want er lopen veel jonge grutto's rond.

Op 25 mei vond ik bij Maurits Immink op het maisland 10 kieviten, 2 scholeksters en een wilde eend. Dat brengt het totaal aan nesten op die 30 ha maisland aan de Bovenkerkerweg (Nico en Mautits Immink en Jan Kolk) op 49 kievitnesten, 5 scholeksternesten een 1 wilde eendennest. Dat is bijna de helft van alle kieviten in de hele polder, denk ik. Maisland is dus heel belangrijk voor de kievit. Op 2 juni bleek bij Nico Immink ruim de helft van de nesten uit. Hij had de mais op 27 april gezaaid. Jan Kolk had dat op 3 mei gedaan en daar was pas een kwart van de nesten uit. Bijna alle kieviten leken met hun jongen nog op het bouwland te lopen. Ik ben benieuwd of ze ook groot worden op het bouwland. Het is interesant om dit eens te monitoren. Dat wordt met die steeds hoger wordende mais echter wel lastig. Een hoogwerker zou niet verkeer zijn. Dat geeft een beter overzicht. Heeft iemand iets in de achtertuin staan?

Op 28 mei weer een ronde door dse Duivendrechtse polder gemaakt. In het uiterte noorden liepen diverse scholeksterparen met jongen rond. Dat is een heel prestatie tussen al die zwarte kraaien. Al is het aantal kraaien nu wel lager dan aan het begin van het seizoen. Er waren nu nog maar zo'n 30 kraaien in de percelen aanwezig. Er stond nog wel een solitaire kievit en zelfs ook een solitaire grutto maar die zullen geen eieren hebben weten uit te broeden hier. Bij de veldkavel van Adri Stam was nog steeds die roepende gruttoman aanwezig maar ook deze lijkt me een vrijgezel zonder nakomelingen dit jaar. De kievit van dat verdwenen nest van de vorige keer was nu niet meer terug te vinden. Bij Hugo den Boer was alles gemaaid op dat perceel uitgesteld maaien na. Er liep nog een paartje scholeksters maar veel meer was er niet te zien. De huiskavel van Adri Stam was gemaaid op een perceel tegen de A2 na, vermoedelijk zit deze in last minute beheer. Goed werk want er vlogen diverse alarmerende grutto's en tureluurs rond. Die hebben daar mogelijk ook gebroed maar kunnen ook bij buurman Gerard Stam weg komen. Daar is het nog steeds heerlijk druk met weidevogels, maar de vogels zijn al wel deels weggetrokken naar de niet gemaaide percelen van buurman Nico Zeldenrijk en Adri Stam. Gerard heeft een deel van een perceel met nog enkele nesten in het last minute beheer gedaan. Helaas was een tureluur voortijdig gestopt met broeden, maar de grutto was wel uitgekomen.

Op 2 juni waren de laatste percelen bij Gerard Timmer net gemaaid. Gerard had netjes om het laatste tureluurnest heen gemaaid maar de vogel had het nest helaas verlaten. De eieren waren vochtig en koud. Op hetzelfde perceel vochten twee meeuwen en een zwarte kraai om de restanten van een slobeendvrouwtje. De eieren lagen nog in het nest onder het gras. Van twee omheen gemaaide gruttonesten bleek er een verlaten, maar de ander wel met succes uitgekomen. Dat is maar goed ook want ik werd er toch een beetje mismoedig van. Al met al dit jaar slechts 8 nesten uit tot nu toe (van de 21 in totaal). Vooral de kievit heeft last van predatie gehad. Daar lagen dan nu ook weer 4 vervolglegsels van waar Gerard palen en draad omheen had geplaatst. Leuk om te zien dat de koeien zo bekend zijn met stroomdraad dat een draad zonder stroom voldoende afschrikwekkend is om de nesten vrij te houden van koeienpoten. Tot slot liep er nog een grutto rond met kleurringen. Ik zal dat doorspelen om te zien waar die vandaan komt. Uit de Bovenkerkerpolder of mischien zelfs uit Zuidwest Friesland?

Advies aan alle vrijwilligers: let de komende tijd op vervolglegsels van de kievit en late scholeksters. Als ze er liggen, vliegen met name de kieviten vaak laat van het nest. Soms zijn ze ook zonder partner, dus dat is best lastig zoeken. Elke plek waar de afgelopen twee weken een kievit heeft gebaltst, is interessant genoeg om even goed te bekijken. Succes!


mvg,

Aad van Paassen

Geen opmerkingen: