vrijdag 7 juni 2013

Maislandonderzoek 4 juni: Bovenkerkerpolder

Eerst samen met Tinus Zevenhoven vanaf de rand van de percelen de blik op het perceel van Jan Kolk gericht en na vastelling van het aantal kieviten zijn we het perceel gaan belopen om de nog aanwezige nesten te controleren. Dit was met recht op eieren lopen want er was voorzichtigheid geboden aangezien we vele nesten aantroffen die net waren uitgekomen. Pullen hadden soms nog de eischilfers op hun dons. Je trof ze zelfs nog aan in onze oude voetsporen van een vorige keer waar ze zich als gewoonlijk voor dood hielden. De ouders klaagde wat niet vreemd was en met vele stokken in ons handen kwamen we bij de wetering uit. Daar moest operatie brug bouwen plaatsvinden. Een geluk was het dat het maar om een "plank" ging!. Tinus liet zich ook gelden als mentalcoach en we kunnen zeggen dat het verankerd ligt met goedkeuring van meneer haas, wat is deze zich wezenloos geschrokken nadat de "plank" de overkant tussen 2 percelen van Jan bereikte.

De strategie van rustig kijken,observeren en strook per strook in kaart brengen ook bij de percelen van Nico Immink toegepast. Wat hier opviel was dat evenals bij Jan de kieviten onze oversteek met veel geklaag begeleidde. De grond is in een paar dagen al goed opgedroogd en goed te belopen. Deze dag een torenvalk op patrouillegezien. Maar hij had geen schijn van kans. Deze moest nadat hij amper 100 meter vanaf de Bovenkerkerweg het maisland was ingevlogen alweer rechtsomkeerd maken, 3 kieviten lieten hem dat duidelijk weten. Aan de kant van Van Blaaderen in de graspercelen konden we constateren dat er al enige kievitgezinnen aanwezig waren echter over de wetering is het overal stil. De breedte en steilte verhinderen waarschijnlijk de overtocht. 

Nadat we Maurits op de hoogte hadden gebracht van ons bezoek troffen we hier een wat vreemde stilte aan. Alleen de 2 paren scholekster waren niet zo gecharmeerd van onze aanwezigheid, zelfs bekogeld met uitwerpselen maar de natuur heeft nu eenmaal haar eigen wetten. De vraag komt hier naar boven waar zijn ze, onze waarneming was op de percelen van Maurits te mager, interessant voor de aankomende keren! Verbazingwekkend is dat er na mijn idee nog geen predatie van enig nest is geconstateerd.  

Tinus vond op het perceel van Nico nog een mooi scholeksternest met 4 eieren. We hebben in totaal 3 stokken geplaatst aan een slootkant, bij elke boer 1, om het midden van een perceel enigszins te kunnen bepalen. Vereist nog enige meer om het plaatje compleet te hebben. We hebben onze tijd hard nodig gehad om deze eerste keer, legsel controle en kievitgezinnen, in kaart te brengen. Het is een dynamische omgeving waarin je je verkeert en zoals Aad al zei makkelijk is het geenszins maar het gevoel deel uit te maken van een interessant onderzoek is daar.

 Dirk Cornelissen

Geen opmerkingen: