zondag 16 juni 2013

Verslag veldbezoek 11 juni: Bovenkerkerpolder

Zoals al eerder is geconstateerd lopen de kievit gezinnen op de maispercelen in rap tempo weg. Waar we zaterdag 8 juni nog tot 13 kwamen is dit aantal nu op dinsdag 11 juni  al tot 7 teruggelopen.

Amper hadden Tinus en ik de schuur gepasseerd of voor onze ogen zagen we 3 pullen met pa en ma scholekster voor onze ogen aan de slootkant foerageren. De andere aanwezigen kievitgezinnen konden we al redelijk in kaart brengen omdat ze relatief dichtbij ons waren. Nadat Rob zich had aangesloten trokken we naar het land van Jan Kolk. We zagen enige enkelingen die ons niet de indruk gaven daar met jongen aanwezig te zijn. Aan het eind van het perceel zagen we toch wel, net als bij Nico Immink, over de wetering op het gemaaide grasland kievit gezinnen. Eindelijk zagen we de Bergeend kuikens in de wetering zwemmen. De ouders vlogen uit het water en cirkelden laag zo nu en dan al roepend om ons heen. De 2 ouderparen hadden hun kroost in een crèche ondergebracht en we telden er om en nabij de 15 stuks. Teruglopend naar het erf controleerden we nog enige nesten en 2 daarvan waren uitgekomen terwijl de andere spoedig zullen volgen.

Tinus moest nog bij zijn boer de laatste handelingen verrichten zodat we met z'n tweeën het land van Maurits Immink betraden. Zelfs achter de wetering konden we geen activiteit waarnemen, alleen het groeien van het gras was hoorbaar! Dan maar op de fiets naar de Middenweg getrapt en wat een genot is dat als de wind wat minder van zich doet spreken. Een goed uurtje stapsgewijs de percelen vanaf hier afgetuurd. De hoop op meerdere gezinnen kieviten hier aan te treffen was ijdel. Wel prachtig is dat vele weidevogels op een rijtje langs de slootkant hun pullen in de gaten houden, echter het waarnemen van 4 pullen bij een gezin is werkelijk een zeldzaamheid.  

Op weg naar huis langs het nieuwe tracé van de N201 in de Bovenkerkerpolder bij de nieuw aangelegde waterplas de eerste vliegvlugge jongen van de tureluur en de grutto gezien en verreweg in de meerderheid waren de kieviten met een kleine 40 stuks. De jongen met het goed waarneembare grijs deden zich te goed aan het bodemleven. Ze kunnen hier mooi gezamenlijk de nacht doorbrengen en wie weet zaten hier enkele gezinnen tussen die de Bovenkerkerpolder hebben overgestoken.

Dirk Cornelissen

Geen opmerkingen: