vrijdag 7 juni 2013

Verslag veldbezoek 1 juni: Ronde Hoep


Gisteren weer eens genoten van de Ronde Hoep. Het was in het begin wel chagrijnig koud weer. Richard Korrel had gevraagd langs te komen om te maaien percelen te bekijken.  Hij had negen nesten tot nu toe en twee waren er nog niet uit. Die grutto bleef op het nest zitten tot ik er vlak naast stond. Dat maakte het zinloos om lang te zoeken op nog te maaien percelen. Er liepen wel 3 paar grutto’s rond met jongen. Richard vertelde dat hij bij het maaien dit weekend eerst een baan rond en doorheen zal maaien en dan andere percelen. Meestal zijn  de grutto’s dan wel vertrokken met hun jongen als je dan later terugkomt voor het maaien. Goed idee dus. Verder vond ik een afgeweid perceel nog een vers kievitsnest. De scholekster daar bleek inmiddels uit want er zat een jong in het nest naast een niet uitgekomen ei.

Vervolgens naar Gerard Timmer.  Even geholpen met een pink te verhuizen van stal. Zo’n beest kent de wereld buiten zijn stal nog niet en wantrouwt elk hoopje grond dat op zijn pad ligt. Het is altijd een sport om ze dan toch daar te krijgen waar ze moeten zijn. Gerard had een deel van het land al gemaaid en daar de nodige nesten gespaard door grote stroken gras te laten staan. De slobeend tussen de koeien bleek helaas toch gestopt met broeden. De drie omrasterde tureluurnesten waren gelukkig wel allemaal uitgekomen. Lothar Valentijn van Landschap Noord Holland was op een ronde om te kijken of het water niet te hoog stond. Ook Gerard denkt eraan om in percelen met jonge grutto’s een baan rond te maaien en dan eerst andere percelen te maaien. Op de boerderij de zwaluwen geïnventariseerd: 6 bezette nesten van huiszwaluw en 5 van de boerenzwaluw.  Dat is een mooi totaal. Verder vooral veel huismussen, ik schat het op minstens acht paar.

Tot slot door naar Aard de Haan. Er was nog niets gemaaid en Aard denkt aan uitstel van maaien. Dat is goed nieuws voor de weidevogels want er lopen veel grutto’s met kuikens rond, Niet overal want op sommige percelen was geen alarmerende vogel te zien. Alle nesten – voor zover ik ze kon terug vinden – waren uit. Aard heeft prachtig kruidenrijk grasland  en vooral de slootkanten zijn zoals je ze overal graag zou willen zien: bloemrijk tot aan de waterlijn.  Ik vond nog een paar meerkoetennesten bij en tussen de melkkoeien ligt (of komt) mogelijk een scholeksternest. Er vloog een buizerd over en een kiekendief langs, maar te horen aan het geluid waren de weidevogels voldoende op hun hoede.  Op de boerderij telde ik drie paar boerenzwaluwen, twee paar huiszwaluwen en verder spreeuwen en mussen. Volgende keer eens wat grondig nalopen.  Het was inmiddels bijna zonnig, dus het ziet er goed uit voor de Amstellanddag morgen.

Aad van Paassen

Geen opmerkingen: