vrijdag 7 juni 2013

Verslag veldbezoek 28 - 31 mei: maislandtelling, vervolg


Toen we op 25 mei alle nesten in kaart brachten, kwamen we stokken tekort en lagen er nog flink wat nesten in  het maïsland zonder merkstok. Waarom een merkstok als die nesten ook al met GPS in kaart zijn gebracht? Omdat je met merkstokken bij gevonden nesten  kan zien welke nesten al gevonden zijn  en welke niet. Bovendien is de predatie laag, dus veel risico brengt de merkstok niet met zich mee.
Op 28 mei bleken  bij Nico Immink 25 van de 41 kievitsnesten uit en o Op 30 mei bij Maurits Immink 9 van de 18 nesten. Bij Jan Kolk, die op 29 mei had ingezaaid, was op 30 mei pas 1 nest uit van de 25 kievitsnesten. Dit toont aan hoe gesynchroniseerd de vogels zijn gaan broeden na het inzaaien. Binnen een week zaten bijna alle vogels te broeden.
Op 31 mei hebben we voor de eerste keer de kievitgezinnen geteld. Dat blijkt best lastig. Kieviten komen lang niet allemaal boven je vliegen als ze jongen hebben, wat de grutto wel doet. We hebben eerst vanaf de perceelrand de maisrijen afgezocht met verrekijker en telescoop (goede koop, Hans).  Daarna zijn  we rondgelopen en hebben we vanaf de overkant van de percelen opnieuw de rijen afgezocht.  De percelen zijn 700 meter lang en met een verrekijker kun je dat niet goed overzien. Met een telescoop bleek dat beter te gaan.
Voor zover we het goed hebben vastgesteld, telden we 34 kievitgezinnen. Op 1 na waren alle paren van de 35 uitgekomen nesten dus nog op het maïsland aanwezig. Dat is verrassend. We zijn benieuwd hoe dit zich de komende weken verder gaat ontwikkelen.  We tellen in twee ploegen van minimaal 2 personen en we doen dit twee keer week tot half juli. Belangstelling om mee te tellen?
 Aad van Paassen

Geen opmerkingen: