zaterdag 1 juni 2013

Verslag veldbezoek 28 mei: Bovenkerkerpolder

Na 14 dagen kou en regen eindelijk weer eens de percelen van Marijke v/d Vlugt en Dick Andriessen bezocht.

Bij Marijke ontdekte we met de kijker in de verte een kieviet op nest. Makkelijk te vinden dus...................! Nou vergeet het maar na drie keer de afstand tot het nest te hebben gelopen en daar met vier man het nest proberen te vinden, eindelijk een nestje met 3 eieren.

Wat ons verder wel opviel was de doodse stilte van het geluid van grutto’s . Geen grutto aldaar te horen. Wel alarmerend geroep van 5 paar tureluurs en 3 paar kievieten op het laat maai perceel achter de schuur en een eenzaam kieviet pulletje. Verder weinig succes daar. Een scholeksternest wat uit was en een kieviet nestje waar het resultaat onbekend was op een perceel waar koeien op gegraasd hadden.

Na bij Marijke wat verfrissingen gebruikt te hebben en nog even de talrijk aanwezige boeren zwaluwnesten geteld te hebben (wel 15 stuks), zijn we naar perceel 4 naast de waterberging bij de Nesserlaan gegaan. Hier hebben we de gruttonesten die we eerder gevonden hadden gecontroleerd. Ze waren allen uit!

Maar..................... waren ze gebleven ??? Geen grutto te horen en evenmin de vorige keer de talrijk  aanwezige tureluurs. Wel het reeds eerder gevonden fazantennest waar het vrouwtje zich haast onzichtbaar had gemaakt onder het hoge gras.

Alles bij elkaar genomen waren we toch wel wat teleurgesteld door de afwezigheid van alarmerende grutto,s.

Ben wel benieuwd hoe dit elders is. Heeft kou en regen een fatale invloed gehad op onze weidevogels of zijn ze allen elders al bij elkaar aan het foerageren.

 

Ton Feldmann

 

 

Geen opmerkingen: