zaterdag 14 april 2012

11 april

Van: Ton Feldmann
Verslag 3


Na vanuit de auto, op 2e paasdag in de regen reeds veel aktiviteiten te hebben gezien van vooral tureluurs en gruto's zijn we dinsdagmiddag 10 april vol verwachting wederom het Bovenland bij Nes in de Bovenkerkerpolder ingegaan. En ja hoor al spoedig hadden we ons eerste gruttonest met 3 eitjes en om de start van die dag nog succes voller te maken een paar minuten later ons eerste nestje van een tureluur met nog maar een eitje. Sensatie dus !
Perceel verder afgelopen zonder verder succes. Tweede perceel, waar Dick Andriesen reeds een kievitnestje had gevonden betreden .
Inderdaad een nestje met 4 eitjes met vlakbij een ander kievitnest ook met 4 eitjes. Vlak daarna een gruttonest met 2 eieren en zowaar tussen de stokken van een vorige week reeds gemarkeerd kievitsnest ons tweede tureluurnestje van die dag met zelfs al 3 eieren. What a day !!!
Het 3e perceel vonden we nog een kievitnest met 2 eieren en een meerkoet met 8 eieren. Voorwaar een nu al geslaagde middag. Jammer alleen dat we ook nog een dop vonden van een grutto ei dat ten prooi was gevallen aan een vermaledijde kraai. Overigens zaten er ook nog 2 schitterende bergeenden die mogelijk gebruik kunnen maken van een aldaar aanwezige rioolbuis. Wat een mooi stukje natuur dat bovenland wat mijns inzien rijp is voor een laat-maai contract daar het toch jammer zou zijn als hier na het maaien pinken op los worden gelaten. (zie onder).
Vervolgens hebben we een orientatiebezoekje afgelegd bij de percelen van Marijke van Vugt (de Jong). Hier , net zoals ook andere jaren, weer de nodige bergeenden en zelfs een man slobeend gezien. Tevens wat tureluurs en in de verte wat grutto's. Volgende week zijn deze percelen dus zeker een bezoekje van ons waard. Inmiddels meldde Dick Andriesen dat hij eveneens een gruttonest had gevonden met twee eitjes op een perceel waar hij aan het mesten was.
Op de terugweg zagen we tot onze vreugde ook nog een eenzame boerenzwaluw vliegen die hopelijk toch de zomer aankondigt. De succesvolle middag werd afgesloten op de boerderij van Dick waar de koffie klaarstond en we wat na konden praten met de boer en waar we informeerden naar de te verwachte werkzaamheden op het Bovenland. Hij trachtte ons gerust te stellen met de mededeling dat het nog wel een tijdje zou duren voordat hij ging maaien en hij er de pinken zou laten grazen. Onzekerheid blijft echter.
Tot volgende week dus

Geen opmerkingen: