zaterdag 7 april 2012

6 april


Van: "Aad van Paassen"


Beste mensen,
Vanmiddag in de Ronde Hoep bij eerste bij Gerard Timmer een ronde gedaan. Gerard vertelt me dat hij de afgelopen week aan het bemesten is geweest en diverse nesten heeft gevonden, gemarkeerd en er omheen gereden. Er zijn nu 6 kievitsnesten gemarkeerd en er liggen/komen er nog zes ongeveer. Dus dat maakt twaalf kievitparen. Dat is gelijk aan vorig jaar. Maar toen waren we wel ruim een week later. Met de andere vogels is het vrij rustig tot nu toe bij Gerard. Hier en daar een grutto maar die zitten in de middag meestal weer even op de plas van Jan Geijsel. Dus logisch dat er weinig grutto's te zien waren. Dat ze nog niet aan de leg zijn, is niet vreemd want vorig jaar kwamen de grutto's ook pas echt los vanaf 15 april. De regen van de komende week is wel hard nodig om alle mest die is uitgereden in de bodem te doen verdwijen. Hopelijk doet dat ook de wormen ontwaken en komt de vestiging verder op gang. Er waren drie paar tureluurs aanwezig maar de scholeksters waren even weg. Achterin het land hing hoog in de lucht een veldleeuwerik te zingen.


Er is altijd wel wat te beleven in de polder: ik loop bij de eerste dwarswetering als plots een scherp alarmgeluid van vogels te horen is. Ik denk zelfs boerenzwaluwen te horen alarmeren (zijn die er dan al in Amstelland?). Vogels op de grond vliegen verschrikt op en stuiven alle kanten uit. Dan passeert vlak langs me een mannetjes havik. Prachtig beest! En natuurlijk veel te laat om een foto van te maken. Tot nu toe heeft de aanwezigheid van de havik (al meerdere jaren hier als broedvogel aanwezig) niet geleid tot afname van weidevogels in de Ronde Hoep, ze worden er waarschijnlijk wel wat fitter van. Hij komt niet om van de honger gezien de plukplekken hier en daar. Of zijn die van een andere vogel?


Daarna door naar Aard de Haan voor een snelle inventarisatie van wat er bij hem zit. Ik was nog niet eerder geweest en wil even weten hoe het gaat met de aantallen vogels bij hem en hoe het staat met het landwerk. Aard vertelt me dat hij ook klaar is met bemesten en voorlopig niet meer in het land hoeft te zijn. In het land zie ik op de eerste percelen achter de boerderij al direct drie kieviten met nestindicerend gedrag, een grutto met trilvlucht (eieren dus ergens), vele paartjes tureluurs (zoals altijd bij Aard) en ook diverse scholeksterpaartjes. In marstempo naar achteren, langs het reservaat en dan weer terug. Hier en daar weer vogels met nestindicerend gedrag. Maar ik ga niet zoeken want het is - gezien Aard zijn planning van werkzaamheden - niet nodig en het is al laat genoeg. Volgende keer verder.


mvg,
Aad van Paassen

Geen opmerkingen: