vrijdag 27 april 2012

23 april

Van: Ton Feldmann Onderwerp: belevenissen in een koude week van 17 tot 22 april

In afgelopen koude en erg winderige week zijn we alleen donderdag 19 april kort het veld ingegaan. Op onze vaste dinsdag was het weer dusdanig slecht dat het onverstandig was om de vogels te storen. Wel heb ik vanuit de auto door de beregende ruiten op het Bovenland toch veel aktiviteiten van onze weidevogels waargenomen en veel onrustig heen en weer vliegende tureluurs gruto's en een paar kieviten hun nestdrang zien uitoefenen. Ik heb toen nog zeker de nesten van een tureluur een kievit en vermoedelijk nog een grutto en scholekster op deze percelen gespot.

Donderdag hebben we dus de percelen van Marijke de Jong vanuit de Middenweg met de kijker bekeken en zagen een grutto terugkeren naar zijn nest nadat hij eerst een kraai het leven zuur gemaakt had. Omdat op deze percelen nestbescherming nodzakelijk is zijn we dit land opgegaan en vonden we inderdaad het gruttonest met 4 eieren. Omdat bleek dat door de daar aanwezige koeienvlaaien andere beschermingshandelingen nodig waren hebben we na overleg met de boerin een vierkant met nepschrikdraad geplaatst.
Doorlopend op deze percelen verder geen andere nesten gevonden. Op het kruidengrasland van Andriessen overigens wel veel activiteit: 3 paar baltsende kieviten en wat wegvliegende tureluurs. In het laatmaaigebied van Marijke ook nog een paartje gruto's en de nodige slobeenden en bergeenden gezien en ook weer een paar boerenzwaluwen. Terugkomend op de Middenweg waren we zeer nieuwsgierig hoe onze grutto onze bezigheden bij zijn nest zou waarderen. En ja hoor na zeker 10 toenaderingspogingen en een paar keer vanuit de lucht de situatie beoordeeld te hebben zagen we hem weer veilig zijn nest op kruipen. Wat een goed gevoel gaf dat !!

Vrijdag nog even met de auto een middagje op de Ring bij de Nes gestaan om met de verrekijker het Bovenland te bekijken waar ik Mark sprak die me vertelde dat op de percelen bij Marijke toch nog zeker 2 grutto's hun nest zouden moeten hebben en we dus gemist zouden hebben. Zaterdag dus weer met de kijker richting de betreffende percelen waar tot miin grote verbazing en frustratie het nepschrikdraad bij het eerder gevonden gruttonest verdwenen was. Alleen de vier bevestigings stokken stonden er nog, die een dag later ook nog verdwenen bleken te zijn. grrrrrrr.!!!! De boerin dus gebeld die echter van niets wist en alleen zei dat ze beter zou gaan opletten. Het nest was gelukkig nog wel aanwezig. De door Mark gespotte grutto's heb ik niet gezien.
Doorgefietst naar de vogelkijkhut op de Middenweg ebde mijn irritatie snel weg nadat ik, ja, je gelooft het of niet, een grutto van zijn nest zag wegvliegen met een eierdop in zijn snavel. Hij vloog diagonaal het perceel over en deponeerde de dop een vijftig meter verderop in de sloot waarna hij direct weer terugvloog naar zijn nest. Dit was dus op 21 april. Nu al jonge grutto's ???

Redactie: Kees Lambalk zag op 23 april een grutto met 4 kuikens lopen op dat perceel. Dus het klopte!!

Zondag weer op de fiets gestapt en nu in het kader van de Nederlandse Vogelkijk week met Aad van Paassen en negen andere belangstellenden de excursie in de Middenpolder en Bovenkerkerpolder meegemaakt. Heel interessant en weer veel bijgeleerd. In de Middelpolder tevens de eerste visdiefjes gezien.

Een enerverende week dus en morgen 24 april met onze groep weer naar het vogelrijke Bovenland.

Geen opmerkingen: