zondag 22 april 2012

20 april

Van: Aad van Paassen
Onderwerp: ronde duivendrechtse polder, nr 4

Beste mensen,

Vandaag maar rond de Duivendrechtse polder gegaan en er niet in want het was koud met soms een stevige bui. Wel de hele polder bekeken want daar was nu mooi tijd voor. In het noorden was die groep van circa 60 zwarte kraaien nog steeds aanwezig. Tussen de zorgboerderij Klarenbeek en het recreatie-erf met de boomgaard zowaar 4(!) baltsende grutto's. Ik telde slechts 1 gruttovrouw, dus de mannen komen nog wat tekort. Verder 4 scholeksterparen waarvan een enkele mogelijk al met nest en ook een kievitman. Die stond er alert bij maar deed geen pogingen om de kraaien te verjagen. Dus dat zal wel een solitaire vogel zijn. Op de slootkant stond nog een tureluur.
Bij Hugo den Boer waren drie paar scholeksters aanwezig en bij Adri Stam zag ik een gruttoman halverwege het land. Die sluit daar aan op de concentratie van 4 gruttoparen bij Gerard Stam waarvan er 3 met nest zijn gevonden door Gerard.
Vervolgens het fietspad tussen Nicco Zeldenrijk en Peter de Nooij afgelopen. Hier en daar vloog een graspieper op maar DE verrassing was die zomertalingman bij Nico. Nu hopen dat dat het nog een broedgeval wordt. Ook een slobeendenpaar bij Nico en bij Peter 3 gruttoparen tussen de wetering en de dijk van polder De Toekomst.
In polder De Toekomst stond een metalen opstelling met daarnaast op de dijk een proefvlak met buizen voor meting van het grondwaterpeil. Zal wel van Waternet zijn. In deze polder was een groep van 20 zwarte kraaien aanwezig. Regelmatig moest een kievit op de wieken om ze op afstand te houden. Met succes blijkbaar want ik zag vanaf de dijk 2 kieviten op het nest zitten. Verder telde ik hier 2 territoriale gruttomannen, 3 scholeksterparen en 2 roepende tureluurs. In het midden stond nog een lepelaar op de slootkant. Teruglopend over fietspad naar de auto zag ik in de wetering nog net een muskusrat wegzwemmen met wat plantenmateriaal in zijn bek. Ook bezig dus met de duurzame instand houding van zijn soort.
De optelsom voor grutto's komt uit op 15 grutto's met territorium, dan wel met nest. Dat is in ieder geval op dit moment meer dan vorig jaar. Maar dat kan nog wijzigen als sommige territoriale vogels het niet tot een succesvolle vestiging weten te brengen. Zeker in het noorden is dat nog de vraag.


mvg,

Aad van Paassen

Geen opmerkingen: