zondag 8 april 2012

7 april

Van: "Aad van Paassen"
Ronde Duivendrechtse polder

Beste weidevogelvrienden,

Vanochtend het noordelijk deel van de Duivendrechtse polder gedaan: van de A10 tot en met Adri Stam. Dat is ongeveer halverwege de polder. Eerst met de auto langs de Amstel naar de onderdoorgang van de A10 en vandaar terug. Het eerst deel vooral vanuit de auto gedaan. Bij de gebouwen van Ons Tweede huis staat een ooievaarspaal met prefab nest en vanochtend stond daar een ooievaar op. Hier bekroop me een deja vu gevoel. Jaren geleden is al eens geadviseerd niet zo maar lukraak torenvalkenkasten op te hangen omdat torenvalken muizen eten.


Het landschap en de biodiversiteit moet dat wel kunnen hebben. Torenvalken eten meer dan muizen. Dat is nu ook het geval met die ooievaarspalen. Je ziet ze op veel plekken verschijnen en vaak zonder dat er goed is nagedacht over de effecten ervan op de biodiversiteit in de omgeving. Mijn advies is goed nadenken en in principe terughoudendheid.

In dat uiterste noorden telde ik tot zorgboerderij Klarenbeek 61 zwarte kraaien in de polder. Geen wonder dat het hier erg rustig was met weidevogels. Drie alleenstaande kievitmannen, 4 scholeksterparen en zowaar een verdwaalde gruttoman. Dat was de hele oogst in het eerste stuk. Die scholeksters hebben nog wel een kans maar de andere weidevogels kunnen, zolang die kraaien in die aantallen aanwezig zijn, beter naar andere oorden verhuizen.

Bij Hugo den Boer vond ik zowaar mijn eerste scholeksternest (twee eieren) van dit jaar. Hier een daar nog een enkele kievit maar op het perceel met uitgesteld maaien was helaas geen weidevogel te bekennen. Hier en daar vlogen bij Hugo nog enkele tureluurparen op uit de slootkant, dus misschien beginnen die daar nog maar dat kan ook elders worden. In de sloot op het erf het eerste meerkoetennest met twee eieren. Vervolgens Hugo op de hoogte gesteld van de bevindingen en toen snel verder.

Bij Adri Stam was dit keer geen weidevogel te bekennen. Misschien heb ik ergens een scholeksterpaar over het hoofd gezien want die had er toch moeten zijn. Waar de vorige keer achter het recreatiegebiedje met die boomgaard nog twee kievitmannen aan het baltsen waren, was het nu leeg. Verhuisd? Bij buurman Gerard Stam waren de weidevogels nu echt begonnen, al loopt het niet storm. Gerard had tijdens werkzaamheden twee kievitsnesten en een gruttonest erbij gevonden en ik kon daar weinig aan toevoegen. Zij het dat voor dat 5 meter voor dat ene kievitsnest een kant en klaar kuiltje van een tureluur lag. Volgende keer liggen hier eieren in, zeker weten. Verder zag ik nog een tweede gruttopaar en een kievitman zonder vrouw. Dus er komt nog wel iets bij aan nesten. Tot slot nog enkele graspiepers gezien maar die nesten vinden is puur toeval.

mvg,

Aad van Paassen

Geen opmerkingen: