dinsdag 30 april 2013

Veldverslag 29 april: Bovenkerkerpolder


Op 29 april hebben we 's middags met z'n drieën het land van Cor Koster bezocht. Er stond veel wind maar er was ook een lekker zonnetje.

Perceel 12: 1x kievit 4 eieren, 1x grutto 4 eieren. Op perceel 12 hebben we één nieuw kievitsnest gevonden. We hadden er al twee op 16-4 gevonden. Deze waren nu leeg. In eentje vonden Hetty en Jan nog een dop. Een gruttonest in de buurt had nu vier eieren, op 16-4 nog maar één. Dat ei was toen waarschijnlijk vers gelegd, het stond toen nog recht overeind. In de buurt van deze nesten lag een scholekster waar de kop van was afgebeten. Van de borst waren wat veren geplukt. Waarschijnlijk omgebracht door een roofvogel, hoewel ik ook een plek in het gras heb gezien waar een beest gegraven heeft.

Perceel 13: 1x grutto 4 eieren. Na wat observeren zagen we op ca. 100 meter afstand een gruttokoppie in het gras. Jan hield hem in het oog met een spottingscope en ik ging er recht op af. Na vier stappen vloog de grutto al op. Maar tot mijn verrassing vond ik het nest in één keer. Geweldig leuk. Dit is veel leuker dan lopend het land afzoeken.We hebben nog een tijdje staan te kijken naar een terugkerende grutto. Maar die bleef lekker staan terugstaren en ging niet zitten.

Perceel 14: 2x kievit, 3 en 4 eieren. Op het maïsland hebben we al drie kievitsnesten gehad, maar die werden gepredeerd. Gelukkig hebben we er nu weer twee gevonden. Nog niet zoveel als vorig jaar, hopelijk worden het er meer.

Erfvogels: Op 16 april zag ik bij Cor voor het eerst 3 zwaluwen. Twee er van zijn in ieder geval boerenzwaluwen. Ik heb er eentje voorin de stal zien zitten. Op 23 april zaten er twee naast elkaar op hekje in de boomgaard. In de grote stal zitten minimaal 7 witte duiven. Een aantal jaar geleden zijn er twee komen aanvliegen en de groep breidt zich uit. Ik kan ze niet online invoeren, want ze komen niet in de lijst voor. In de grote stal zitten ook nog wat mussen, waarschijnlijk twee nesten. Ik heb de nestelplekken gezien en de mussen gehoord, maar de mussen zelf nog niet gezien. Verder zien we regelmatig twee spreeuwen en een witte kwikstaart op het erf. Bij de oprit is nog een nestkastje waar ik twee koolmezen in en uit heb zien vliegen. Het was een mooie middag. Rozig, trots (=> vinden van gruttonest) en voldaan kwam ik thuis.

Volgende keer als het goed is op pad met de pda die de werkgroep Weidevogelbescherming van het IVN Amstelveen via het Landschapsfonds Amstelland aan ons ter beschikking heeft gesteld.

 

Otto Versteeg

Veldbericht 29 april: Duivendrechtse polder


Op maandag 29 april met Daphne Bartels het noordelijk deel van de Duivendrechtse polder bekeken. In het uiterste noorden zaten naast circa 50 zwarte kraaien ook nog 4 paar scholeksters, een waakzame kievitman (met vrouw op nest?) en een eenzame gruttoman. Bij Hugo den Boer was de loonwerker graszaad aan het doorzaaien op een perceel waar eigenlijk ook nesten hadden moeten liggen. De loonwerker liet merken te weten waar hij op moest letten, maar had niets gezien. Dan zullen er binnen een week wel nesten liggen. Voor de volgende keer dus. Verder zat en zoals gebruikelijk een scholeksterpaar op de paardewei bij het erf. In het land nog twee paar kieviten en een tweede scholeksterpaar. Helaas geen grutto’s of tureluurs. Op het juniland was nog niets te zien.

De percelen van Adri Stam zien er voor een boer niet uit (vanwege het niet te laat en op één perceel zelfs niet weghalen van gemaaid gras , maar de weidevogels lijken er blij mee. We vonden een kievitsnest met 4 eieren en een gruttonest met 1ei. Maar er ligt meer. Ben ook wel benieuwd wat de nieuwe gebruiker (uit Nigtevegt) met het land gaat doen.

Gerard Stam had erg zijn best gedaan om alvast alle nesten zoveel mogelijk zelf te vinden. Gerard gebruikt takjes in plaats van stokken want die vallen niet zo op. Er stond ook een tak bij een leeg kuiltje. Toen ik Gerard daarnaar vroeg, gaf hij aan dat hij daar nog een kievitsnest moeten hebben, want hij was op de tureluur afgelopen en had die gemarkeerd. Ik kon hem vertellen dat de stok nu bij het gezochte kievitsnest stond. Daphne vond een wilde eend en ik nog een grutto. De stand van zaken bij Gerard is nu 7 kieviten, 2 grutto’s,  1 tureluur en 1 wilde eend. En er komt nog of ligt al meer gezien de vele vogels. Ook bij buurman Nico Zeldenrijk zijn redelijk wat weidevogels aanwezig, maar die komen de volgende keer aan de beurt. 

Aad van Paassen

Veldverslag 28 april: Ronde hoep

Inmiddels hebben Elly en ik twee zaterdagmiddagen gezocht naar de eerste nesten en met resultaat. De eerste zaterdag 5 nesten en de tweede keer nog eens vijf nesten met daarbij zelfs een gruttonest. Het noteren van de nesten doe ik met het GPS weidevogelprogramma op een PDA maar ook als schaduwadministratie in het traditionele registratieboekje met losse kaart. Het markeren van de nesten is geen overbodige luxe gezien de periode van rollen/slepen. Wes vond afgelopen week tijdens het rollen nog twee kievitsnesten welke direct met nestbeschermer werden uitgerust omdat het beweiden op deze percelen inmiddels was begonnen.

Gisteren (28 april) weer even op pad geweest en ik vond een tweede gruttonest en twee tureluurs. Het grappige is dat de tureluurs zich nu gemakkelijk op het oog laten vinden omdat het gras nog niet zo lang is. Waar je normaal iedere graspol rondom de markering moet onderzoeken, zie je het nest nu op korte afstand al liggen. Toch weer enig voordeel van de traag op gang komende grasgroei.

Ook zijn er een aantal scholeksterparen aanwezig maar die weten mij met hun schijn-broedgedrag steeds weer te foppen. Een nest dus nog niet gevonden.

Jammer genoeg één kievitsnest gepredeerd door een kraai en één van de twee nestbeschermers was door het vee omver gewerkt. Helaas is ook dat kievitsnest verloren gegaan.

Op de boerderij laten de boerenzwaluwen zich weer volop zien en zijn volop in de weer met de nestvoorbereiding. Broeden doen ze altijd in de open schuren van Wes op de boerderij. Sinds vorig jaar heb ik een groot gat in mijn bergkapschuur gemaakt in de hoop dat er ook in mijn schuur eens een zwaluwtje komt broeden. Ook de erfvogels laten volop van zich horen. Koolmezen, merels, mussen, tjif tjafs en zelfs een paartje groenlingen signaleerde ik gisteren op de boerderij.

Frappant was de vondst van een dode dwergvleermuis bij mij op zolder. Mijn huis heeft nog een ouderwets riet-onderschoten dak waar nog wel eens wat insecten en overige fauna door naar binnenkruipt. Direct onder het zolderraampje lag het kadavertje. Wat een prachtig beestje is dit. Hele fijne klauwtjes, rechtopstaande oortjes en een donkerbruine zachte vacht op het lichaam.

Ron Korrel



Veldverslagen 27 en 28 april: Ronde Hoep


Op zaterdagochtend 27 april  bij Gerard Timmer langs gegaan. ’s Ochtend heb je daar vanaf de boerderij de zon in de rug en dan kijk je makkelijker voor je uit de polder in. Gerard en zijn zoon Bas vertelden dat ze al drie nesten hadden gevonden, maar er moest meer liggen. De koeien liepen nog niet in het land, maar het gras begon al wel wat te groeien. Vanaf de boerderij zag ik een kievit op het nest gaan zitten langs het kavelpad. Op weg daarheen vond ik nog een kievitsnest. Verder lopend vloog plots een slobeend voor mijn voeten op, slechts 1 ei dus dat wordt een teleurstelling waarschijnlijk. Toen ik er een stok bij wilde plaatsen zag ik een tureluurnest met drie eieren liggen. Mazzel dus. Verder naar het reservaat toe vond ik nog een gruttonest en enkele kievitsnesten. Op de grens van reservaat en eigen land van Gerard was het goed toeven met flink activiteit van grutto’s en veldleeuweriken.

Op het erf vlogen meerdere paartjes huismussen de schuur en de stal in en uit. Boerenzwaluwen e huiszwaluwen waren aan het begin van het kavelpad modder aan het verzamelen voor hun nesten. In de wilg achter de schuur zat een zwarte kraai op het nest. De steenuilkast lijkt niet bezet en in de wilgen langs de stal zat een paartje putters. Al met al een mooie ochtend en veel vogels.
 
Gerard Timmer

 

Op zondagmiddag 28 april zoon Rob maar eens meegenomen. Die was wel eens eerder mee geweest, maar toen zat hij nog in de rugdrager en kan die nooit veel gezien hebben van de grote open ruimte van de polder. Aard vertelde dat hij al acht nesten had gevonden en komende week de koeien buiten ging doen, dus die percelen hebben we goed bekeken. Daar ligt tot nu toe hoogstens één scholeksternest op en er komt misschien nog een tureluur. Verder langs Wes Korrel diverse nesten van kievit, scholekster en ook grutto. Er zitten dit jaar veel grutto’s bij Aard. Is dat een effect van de greppelplasdras? Net over de tussenwetering nog een gruttonest, maar daarna was er niet zoveel te zien tot het reservaat. Ook op de reservaatpercelen van Aard lijkt het rustig tot nu toe. Teruglopend vonden we nog enkele grutto- en kievitsnesten. Overtal veel tureluurs te zien en te horen bij Aard. Dat wordt nog even goed zoeken de komende weken.

Op het erf vloog een paartje huszwaluwen rond en een paartje boerenzwaluwen zat alweer in de kleine stal aan het huis. Verder nog een paartje spreeuwen en enkele paartjes huismussen. De steenuilkast is weer bezet volgens Aard en de kerkuilenkast in de schuur is gekraakt door een kauw. In de boom aan de weg zat een tjiftjaf te zingen. Hier komen de komende weken nog wel wat soorten bij, weet ik van andere jaren. Zoals gebruikelijk weer best wat meters gelopen, maar dat kon geen kwaad want het was best nog fris af en toe, maar wel lekker zonnig.

Aard de Haan

Veldverslag 23 en 25 april: Bovenkerkerpolder


Op 23 april zijn we weer de percelen van Dick Andriesen gaan bezoeken. Het meest benieuwd waren we natuurlijk naar de reeds gevonden nesten op het maisperceel  wat helemaal omgegooid moest worden van mais naar grasland (zie ook vorig verslag). Tot onze grote vreugde waren de nesten gespaard gebleven. Het dieper leggen in de grond zodat er over heen gewerkt kon worden had een zeer gunstig effect gekregen. De nest waren compleet en de eieren waren warm. Verder vonden we daar nog een scholekster nest met 3 eieren. Verder verwacht ik nog meer nesten te vinden. Op perceel 4 naast de waterberging aan de Nesserlaan vonden we een kievietsnest en ons eerste gruttonest.
 

Op 25 april wederom afgesproken maar nu op de percelen achter boerderij Kerkzicht van Marijke v/d Vlugt. Bij de stallen van deze boerderij vlogen wel 10 paar boerenzwaluwen in en uit, zowaar een feestelijk voorjaarsgezicht. Bij het betreden van de weilanden vlogen links wel 5 of 6 paar bergeenden weg en in de verte zaten er nog diverse. Achter de groene schuur zijn we op een aldaar geparkeerde boerenkar geklommen en met de kijker konden we een kievitsnest zien liggen en een grutto zien foerageren. Verder was er niet zoveel te zien. Om het nest te markeren zijn we het land ingegaan en na enig zoeken vonden we het nestje met 3 eieren. Op het perceel met een laat maai contract en de percelen van Peter Kunst (wie lopen daar? ) was veel activiteit te ontdekken van grutto’s en ook wel wat overvliegende tureluurs en heel wat bergeenden. Op een gegeven moment zagen we een scholekster op een perceel naast ons op zijn nest terugkeren. Hij had een plekje uitgezocht pal naast wat markeerstokjes van een mollenvanger dus niet zo moeilijk terug te vinden en te noteren.
Ton Feldmann

zaterdag 27 april 2013

Veldverslag 24 april: Bovenkerkerpolder


Woensdag 24 april

Gisteren zijn we weer bij Cor Koster het land in geweest. We hebben perceel 10 bekeken en er 2 kievitsnesten met elk 4 eieren en 1 gruttonest met 2 eieren gevonden. Vervolgens hebben we perceel 11 bekeken en daar vonden we 3 gruttonesten, alle drie de nesten met 4 eieren. We hebben nu 6 gruttonesten, voor deze tijd meer als anders. Vanuit perceel 11 konden we zien dat er ook op de percelen 12 en 13 nieuwe nesten liggen, daar gaan we vrijdag kijken en dan bekijken we ook de percelen met uitgesteld maaien en zullen proberen het aantal nesten daar te tellen. Teruglopend over het maïsperceel 14 bleek dat de 3 nesten die we genoteerd hadden gepredeerd waren, dus op het maïsland hebben we geen nesten meer, dat is ook nog niet voorgekomen. Maar waarschijnlijk gaat Cor de komende week mais zaaien en dan is het zonder nesten wel zo gemakkelijk. We hebben nu nog 6 Kievit nesten op het grasland. Hetty en Otto zijn de erf vogels aan het tellen en geven deze zelf door.


Peter Deugd

Veldverslag: 10 april: Bovenkerkerpolder


Vrijdag 19 april

Vandaag 19 april zijn we weer het land in geweest, er waren weer volop vogels aanwezig, baltsende Kieviten, Grutto's, Tureluurs, Scholeksters doen dat toch wat anders, voorzichtiger. Vandaag hebben we de percelen bekeken waar over het algemeen minder nesten liggen, dat zijn de percelen 6-7a-7-8 en 9. Op perceel 7a stond een stok waarschijnlijk neergezet door Jan Koster er achter een nest van een Kievit dat al gepredeerd was het eierstruif was nog nat, iets verder op vonden we een nieuw Kievitsnest met 4 eieren. Op perceel 7 aan de slootkant een Meerkoeten nest met 4 eieren en wat verder het land in een Grutto nest met 2 eieren. Het begon te regenen, dus we gingen gauw het land af, dinsdag gaan we weer verder zoeken, als het tenminste goed weer is voor de vogels en voor ons

Peter Deugd.

Veldverslagen 17 april: Bovenkerkerpolder


Woensdag 17 april

Gisteren woensdag 17 april zijn Leon en ik bij Henk langs geweest. In tegenstelling tot de vorige keer was het nu aangenaam weer om het land in te gaan. Helaas was Lidwien door ziekte nog verhinderd (beterschap!) en Trudy heerlijk met vakantie. Henk vertelde dat misschien komende week de koeien de wei in gaan en hij zal dan nestbeschermers neerzetten bij de gevonden nesten. De schapen lopen al in de wei. Ondertussen was Henk zijn vrouw druk doende met het bijvoeren van de vier lammetjes van 1 schaap. Geweldig zulke diervriendelijke bedrijfsvoering!

Leon heeft nog naar erfvogels gekeken. De eerste zwaluwen vlogen rond en Henk vertelde dat de nestkast van de steenuil in gebruik was. Verder wat betreft erfvogels: zwarte kraai, vink, winterkoning, boerenzwaluw en parkieten vanaf de bomen bij het paardenpension. Omdat het gras nog kort is, zijn Leon en ik uit nieuwsgierigheid toch eenmaal door het veld “uitgesteld maaien” gelopen en zowaar vonden we daar de eerste twee gruttonesten. We hebben ter hoogte van de nesten stokken in de slootkant gezet. Verder wel behoorlijk wat activiteit ( o.a. baltsgedrag) maar niet meer andere nesten gevonden. Bij inspectie van de twee reeds gevonden kievitsnesten bleken hier allebei vier eitjes in te liggen. Leon en ik hebben afgesproken om woensdag 25 april om 15.00 uur weer langs te gaan.

Jaap de Jong

 
Woensdag 17 april

Eindelijk na een te lange periode van lage temperaturen en een te koud aanvoelende wind en het moeizaam ontdekken van kleumende en tevergeefs naar voedsel zoekende kievieten en grutto‘s, dinsdag 16 april met een complete groep afgesproken bij Dick Andriessen. De temperatuur was zo’n graad of dertien maar door de harde koude wind voelde het echt onbehaaglijk. Vooraf nog even met hem gebeld om te informeren hoe het zat met de werkzaamheden inzake het veranderen van zijn maisperceel naar grasland. Tot onze teleurstelling berichtte hij dat er nog gemest geëgd en gezaaid moest worden en dat de al daar eventueel aanwezige kievitsnesten groot gevaar zouden lopen. Achteraf bleek het te gaan om in ieder geval twee nestjes met in eerste instantie ieder 2 eieren. Dick stelde voor om de nestjes te verplaatsen naar de slootkant, wat ons echter niet zo’n goed idee leek daar de afstand naar de oorspronkelijke plek meer dan een meter of 8 was en daardoor door de vogels niet meer terug te vinden zouden zijn. Wat nu...............! Door de vele komende werkzaamheden was teloorgang van de nestjes niet te vermijden. Als oplossing hebben we toen maar na overleg gekozen om de nestjes wat dieper in het land te leggen zodat de boer bij het bewerken er een plaat over kon leggen en verder normaal zijn ding kon doen en dat na het verwijderen van de plaat maar hopen dat de kievieten gewoon door konden broeden. Wordt dus spannend!

Het grappige was wel dat nadat we het eerste nest dusdanig hadden behandeld dat er bij terugkomst, na het dieper leggen van het tweede nest, er ineens 1 ei was bijgelegd. Jammer genoeg niet echt in het behandelde nest maar een tiental cm ernaast. Op het grasland naast dat van Henk van Schaik hebben we verder nog 4 complete kievitsnesten gevonden en een nest met 2 eitjes. Verder waren er veel roepende grutto’s en foeragerende tureluurs scholeksters en een enkele watersnip in de buurt. Het bruist daar inderdaad van leven en de verwachtingen zijn hoog.

Op het erf van Dick Andriessen was ook erg veel leven. We zagen daar o.a. diverse vinken – tortels – mussen - te veel kraaien – een grote bonte specht – kool- en pimpelmezen – fitis.

In de stallen nog geen zwaluwen doch wel diversen boven de weilanden. Na met drie man nog een rondtocht in de bak van een tractor met Dick als chauffeur wisten we op een ander perceel achter de boerderij nog een kievietsnest met 4 eitjes te vinden en na het nuttigen van een paar dampende mokken koffie zijn we vervolgens voldaan huiswaarts getogen.

Ton Feldmann


Woensdag 17 april
 

 Ik ben op 17/04 met Peter Mol op het land van C.J van Wees geweest en er een redelijke drukte. Er foerageren aantallen grutto's en kieviten. Het land is lekker vochtig, maar behoorlijk voorzien van zware wielsporen. Er is een nest gesignaleerd waar een kievit 4 eieren heeft gelegd. Er wordt flink gebaltst, dus er is hoop op meer. Ook op het erf is er aardig wat leven. Zoals een winterkoning, een paartje witte kwikstaarten, kauwen, boerenzwaluwen, houtduif, kraaien en huismus. En als klap op de vuurpijl een groenling. Er lopen ook wat kippen rond, maar die doen zeker niet mee?


Jeroen van Schooten

Veldverslag 14 april: Duivendrechtse polder


Zondag 14 april,

Wat viel dat eerst vies tegen: het zou 23 graden worden, maar het regende om 9 uur. Eerst zachtjes, maar later pijpenstelen. Volgens de buienradar zou het droog worden, dus toch maar op de fiets naar de noordpunt van de Duivendrechtse polder. Daar vlogen circa 70—8- zwarte kraaien rond in het gebied tot de picknickplaats. Verder 5 scholeksterparen, 2 eenzame kieviten, een tureluurpaar en een individuele gruttoman. Ook boven de percelen van Adri Stam baltste een eenzame grutto. Ben benieuwd of dat dit jaar nog wat wordt.
Bij Hugo den Boer stoorde ik bij het bekijken van de plattegrond een merel in de schuur die daar van het nest afvloog. Verder vlogen er op het erf twee boerenzwaluwen rond die ook als paartje in de stal bij de lamp gingen zitten, een paartje witte kwikstaarten, een koolmees, een vink en een spreeuw. In het land was het drukker dan de vorige keer. Er baltsten u twee kievitmannen op het middelste perceel, maar nog zonder vrouwtje kievit in de buurt. Verder 2 scholeksterparen en 2 individuele scholeksters. OP het perceel uitgesteld maaien is nog geen vogel te bekennen


Bij Gerard Stam was het weer druk op het erf én in het land. Op het erf vlogen 6 boerenzwaluwen rond, 4 paar huismussen, een witte kwikstaart en een heggenmus. Gerard vertelde dat hij al twee kievitsnesten had gevonden bij het kunstmesten. Die maar even snel in de pda gezet voor de website want het gras zou de vogels wel eens kunnen inhalen dit jaar. Ze broeden meer geconcentreerd dan anders. Dat is voordeel tegen vliegende predatoren, maar een aandeel als er zo’n rode viervoeter rondloopt. Nog niet gezien en laten we hopen dat het zo blijft. In totaal 7 kieviten met een territorium, 2 gruttoparen, 4 tureluurparen en 1 scholeksterpaar. Hier en daar ook al een gruttokuil, dus die komen de volgende keer. Verder nog steeds geen slobeenden hier.
Bij Nico Zeldenrijk niet het land in geweest. Vanaf de percelen bij Gerard had ik bij Nico al drie kieviten, een grutto en een scholekster getraceerd. Daarna toch even over het fietspad naar het ijzeren hek gefietst. Vanaf dat punt zag ik drie kieviten op het nest zitten op een van zijn percelen uitgesteld maaien. Zelfs één kievit op het nest bij Gerard die ik daarnet niet had zien wegvliegen. Het nest ligt op het slootkantje tussen Nico en Gerard, dus dan loop je die kans. Verder nog een gruttopaar dat ik al had gezien vanaf Gerard en nog een individuele grutto roepend vanaf een hekpaal. Al met al een mooie ochtend ondanks de regen aan het begin.
Aad van Paassen

Veldverslag 16 april: Bovenkerkerpolder



Dinsdag 16 april

Gisteren 16 april zijn we voor de derde keer het land in geweest bij Cor Koster. De huiszwaluwen vlogen weer rond de boerderij hun oude nesten zijn weg gehaald, dus ze kunnen weer beginnen met metselen. De smienten waren niet meer aanwezig, maar verder alle vogels waarvoor we komen. Wilde eenden, bergeenden waar zouden die toch broeden? En voor de tweede keer een slobeend een mooi mannetje, hopelijk vinden we het nest. En verder veel grutto’s in een groep van wel 20 stuks bij elkaar, zoekend naar voedsel, ook baltsende grutto’s, kieviten en schuinweg lopende scholeksters, met langs de slootkant een paartje tureluurs. Op Cor zijn advies, zijn we op perceel 12 gaan zoeken en daar vonden we 4 kievitsnesten met respectievelijk 1 ei, 2 eieren en 2 x 4 eieren en ook een grutto nest met 1 ei. Tijdens de koffie pauze hebben we percelen 14 -15 en 16 met uitgesteld maaien bekeken en daar waren ook volop grutto’s en kieviten aanwezig. De terug weg via het maïsland leverde nog drie kievitsnesten op met 2 eieren en 2 x 4 eieren, zo werd het een geslaagde ochtend en dat was na al die kou van de eerste dagen toch heel prettig. Vrijdag gaan we weer andere percelen bekijken.

Peter Deugd


Veldverslag 4 tm 25 april 2013: Kalslagerpolder tussen De Kwakel en Bilderdam


Donderdag 4 april was onze eerste middag om te inventariseren wat er zich afspeelt onder de vogels. Het was erg koud met veel wind niet erg goed weer om te zoeken we gaan alleen maar inventariseren. Het was nog steeds winterend weer en grote groepen smienten van meer dan 70 stuks werden waargenomen die steeds opvlogen. Het leek wel of ze al klaar zijn voor de grote trek naar het noorden. Ook zaten er nog groepen grutto´s druk te foerageren en vooral op de nattere stukken van het weiland. Daarvan zijn zeker nog een deel doortrekkers. Nog geen tureluurs gezien wel 8 tal kieviten.

Op Donderdag 11 april maakten we nog een ronde en toen was er al veel meer te zien. Op het land van Heemskerk 16 paar krakeenden, een 50 tal smienten,12 paar grutto´s foeragerend. Op het land van Koos Langelaan zien wij 19 grutto paar, 2 paar baltsende kieviten, scholeksterpaar. 4 paar krakeenden. Deze aantallen zijn lijkt wel steeds groter te worden. Twee primeurs mogen we melden een gele kwikstaart en de eerste boeren zwaluw! In vergelijking met de vorige week zijn er al grote groepen smienten vertrokken.

16 april Bunnik maïsland 2 kieviten we tellen vanaf de weg 3 paar, 2 gevonden en 2 paar scholeksters

18 April bij Peter Bos op het land zien we 7 paargrutto’s , een twaalftal kuikens van de grauwe gans op de vlucht. Ook vandaag de eerste huiszwaluwen gezien (4) nog geen nesten gevonden van de grutto. Er zijn wel gruttoparen die gaan nestelen. Ook is er bij de stallen een onderkomen geplaatst voor de zwaluwen. Daar zal ik de volgende keer een foto van sturen.

24 April het weer is de laatste dagen uitstekend op de percelen bij Langelaan is veel activiteit van tureluur en grutto. Ook zien wij elke keer 7 tot 10 watersnippen opvliegen. Ook op het bedrijf van Peter Bos dezelfde aantallen watersnip. Twee jaar geleden hadden wij een bericht van Aad hoe een eilandje gemaakt kan worden voor de visdief. Daar wij regelmatig deze vogel in onze polder zien vissen. Inmiddels is het er van gekomen om ook bij ons zo’n eilandje te maken. Maar voor we gaan zoeken gaan we eerst het eilandje plaatsen in het natuurgebiedje. Voor de visdief zijn we hopelijk nog op tijd! De zoektocht bracht 3 gruttonesten en 4 kieviten buiten gebied uitgesteld maaien.

Anton van Overveld

Veldverslag 14 tm 25 april 2013: Ronde Hoep


Afgelopen zondag met Nico de Ronde Hoep in geweest op het land van Gerrit de Groot. Prachtig weer. Windstil. Je hoefde eigenlijk geen jas aan. Het eerste stuk naar de wetering zien we volop zwaluwen vliegen. Vroeger concentreerden de weidevogels zich ook op de percelen rond de wetering. Dat is nu anders. We zien een kraai rustig zitten en vervolgens overvliegen zonder een weidevogel te zien. We weten dan dat we verderop in het land moeten zijn. Richting Natuurgebied zien we wat kieviten een overvliegende buizerd verjagen. We concentreren onze zoektocht daarom op de percelen in de buurt van het natuurgebied. We vinden vrij vlot een nest van een wilde eend met twee eieren midden in het weiland. De kieviten laten zich echter niet vinden. Afgaande op de alarmroepen, ook van tureluurs en grutto's, moeten er toch wel nesten zijn. Een paar dagen later ga ik nog eens langs en heeft Gerrit drie kievitsnesten gemarkeerd tijdens het kunstmest strooien. Gelukkig heeft hij een gruttonest met 4 eieren over het hoofd gezien en zitten we in totaal op 5 nesten. Ik verwacht er nog wel een stuk 10.
Ton Kuijper

donderdag 11 april 2013

Van                Ron Korrel
Datum     10 april 2013
 
Rondehoep west, bedrijf Wes Korrel Het is ’s avonds al veel langer licht en dan is het heerlijk om na je werk en na het avondeten nog even met de verrekijker de boerderij op te gaan en vanaf daar even het weiland in te turen. Zo ook vanavond trok ik mijn laarzen aan, pakte mijn verrekijker en liep naar achteren de boerderij op.

Naast de loopstal (Wes was nog aan het melken) hield ik onmiddellijk halt met de kijker in mijn hand. Ik zag namelijk halverwege het pad naast de rijkuilen een rare snoeshaan staan. Geheel het voorkomen van een fazant, maar dan met een wel heel lange rechtopstaande staart. Ook de tekening van deze vogel week volledig af van de traditionele fazantenhanen die hier wel vaker rondom het erf scharrelen. Een witte kop met een zwart masker over de ogen. Mooi goudkleurig verenpakket en ik dacht wat is dit voor een fazant. Later op de avond achter mijn computerscherm en de wereld van internet voor mij, kwam ik er snel achter dat ik te doen had met een koningsfazant (haan). Heel bijzonder vond ik dit. Nog nooit eerder een koningsfazant in het wild gezien en zeker niet op ons eigen boerenerf. Vermoedelijk ontsnapt uit een volière (?). Een koningsfazant, en dat in deze maand april met een nieuwe koning op komst J.

Nadat dit fraaie beest weer op de veren was gegaan, liep ik verder en spotte een koppeltje zomertalingen in de dwarssloot. Geschrokken van mijn komst vlogen zij op om een paar percelen verderop weer neer te strijken in de vaarsloot. Even iets om in de gaten te houden dus. Turend met de kijker het weiland in, zie ik een wulp aanvliegen, in z’n eentje en gaat lekker in het weiland staan pikken in de grond. Rond turend met de kijker vallen mij twee scholeksterpaartjes op en ook verschillende zwarte kraaien. In de verte natuurlijk een buizerd op een hekpaal. Op de eerste percelen achter de boerderij zie ik de vele kieviten die hier al weken lang rondvliegen met fraaie baltsvluchten. Zeker een paartje of acht zijn hier gespitst op een eigen territorium en veel proefkuiltjes zijn dan ook al gemaakt.

Op het eerste oog zie ik nog geen broedende kieviten zitten, maar dat zal in de komende dagen zeker gaan komen. Heel bijzonder is het dat er op 10 april eigenlijk nog geen nesten liggen. In al mijn voorgaande jaren als vrijwilliger heb ik het niet eerder meegemaakt dat er zo laat wordt gelegd. Normaal liggen in de laatste dagen van maart al de eerste nesten op onze percelen. Dit jaar zijn de kieviten dus ruim 10 dagen later dan andere jaren. Komend weekend zal hier zeker het eerste kievitsnest gevonden worden. Laat het voorjaar nu maar beginnen!

 

 

Van      Leon Quaden
Datum    10 april 2013

Vanmiddag, woensdag 10 april, hebben we een eerste ronde gehouden bij Henk van Schaik. In ieder geval veel lammetjes (een moeder met maar liefst vier lammetjes) en kalfjes. Henk had het er behoorlijk druk mee. Er was ondanks de wisseling van het weer een snijdend koude westenwind van zee die ons deed rillen in onze jassen en mutsen. Ook was het een beetje mistig. Vanaf de dijk bij de boerderij was er weinig te zien: eenden en wat scholeksters. Toen we meer achter op het erf waren, kwam Henk even kijken en vertelde dat hij ook nog niet zoveel activiteiten had gezien. Hij wilde graag op een perceel kunstmest strooien en vroeg ons toch maar te kijken, alhoewel de warme kachel aanlokkelijker leek. Toch maar gedaan met z’n drieën. We hadden geen stokken mee, maar we zouden toch niks vinden. Maar warempel: een kievitsnest met twee eieren. Dus moesten we terug voor stokken. En dan kun je dat nest toch bijna niet meer vinden. Plots ja! En acht meter verder zagen we er nog eentje van een kievit met twee eieren. Gelukkig hadden we wat meer stokken meegenomen. Volgende week meer. Wat betreft erfvogels: heel erg rustig.

 

 

maandag 8 april 2013


Van    Aad van Paassen
Datum  Zondag 7 april

Vandaag mijn eerste ronde gedaan in de Duivendrechtse polder. Vooral vanaf de weg want in het land leek het nog erg rustig. In het noorden tegen de A10 zag ik direct die witte fazantenhen weer lopen. Die heeft het dus nog steeds overleefd, een mirakel. Het aantal zwarte kraaien viel mee, ik kwam tot 50 exemplaren tot Hugo den Boer. Dat waren er vorig jaar af en toe 200. In het noordelijke stuk liepen 5 scholeksterparen rond, een kievit en een tureluur. Bij Hugo den Boer was het ook rustig. Ik zag één scholeksterpaar en enkele paartjes krakeenden. Hugo was klaar met bemesten van het grasland vertelde hij, maar het slepen (en liefst ook rollen) moest nog gebeuren. Dat zou nog wel eens riskant kunnen worden als er nesten komen. Afgelopen vrijdag (5 april) hadden hij en Aletta al wel de eerste boerenzwaluw gezien. Direct zelf ook kijken natuurlijk, maar de vogel was niet meer te vinden. Jammer, nu kan ik hem zelf nog niet tellen. Verder zat er op hun erf een merel te zingen en vloog er een witte kwikstaart rond. Rustig met de erfvogels dus bij Hugo en Aletta.

Bij Gerrit Stam waren veel meer erfvogels te zien en tge horen: vink, koolmees, pimpelmees, huismus en spreeuw en vast nog wel wat gemist. In het land leek het rustig, maar ik kon het niet laten om er toch even in te lopen. Toen bleken er 8 kievitmannen aanwezig die veel ge'kiewit' hun territorium afbakenden. Er vlogen drie tureluurparen op en achteraan tegen de A2 liep een gruttopaar te foerageren. Vlak voor mijn voeten vloog een veldleeuwerik op en even later sprong een graspieper op uit de slootkant. Zittend tegen het hek achteraan had ik met de zon in de rug een prachtig overzicht over alle percelen. Binnen 10 minuten waren de kievitmannen weer terug en vol in actie. Al met al weer een genot om daar even in het land te mogen lopen.

 
PS: 's middags in de wijk een grote gele kwikstaart!!

zondag 7 april 2013


Van         Gert-Jan Roebersen, Vogelwerkgroep Ouderkerk
Datum       4 april

Gistermiddag met (toch nog) zes man de Duivendrechtse Polder voor de eerste maal rondom verkend. Ondanks koude wind toch veel weidevogels gesignaleerd. Meest hoopvolle tekenen: kuiltje draaiende kievit in De Toekomst op perceel 54.17 van Hogenhout, en territorium bevechtende kieviten op hetzelfde perceel. Verder veel kieviten, grutto's en scholeksters, een enkele tureluur en een krakeend, soms groepsgewijs foeragerend, soms kennelijk op zoek naar nestplaats?

 

 

Van        Peter Deugd
Datum      2 april

 
Gisteren zijn we  voor het eerst bij Cor Koster het land in geweest. Na een korte begroeting met Cor  vroeg Hetty Kok  of Cor het goed vond dat ze bij Cor de erfvogels mochten inventariseren. Cor vind het goed, dus gaan Hetty en Otto Versteeg dat samen doen. Daarna gingen we het land op en ondanks de zon was het ontzettend koud, er waren wel Kieviten, Grutto’s, Scholekster en Tureluurs, Bergeenden aanwezig, maar niet veel. Wel waren er heel veel Smienten in het water en op het land, het gras land was droog en hard, op het maïs land liepen wel 3 Kieviten maar verder was het droog en stoffig en we hebben geen nest gevonden. Teleurstellend dus, maar de volgend week gaan we weer. Zagen we Mark nog in een tentje? Volgens Cor controleert hij de vrijwilligers?