zaterdag 27 april 2013

Veldverslag 14 april: Duivendrechtse polder


Zondag 14 april,

Wat viel dat eerst vies tegen: het zou 23 graden worden, maar het regende om 9 uur. Eerst zachtjes, maar later pijpenstelen. Volgens de buienradar zou het droog worden, dus toch maar op de fiets naar de noordpunt van de Duivendrechtse polder. Daar vlogen circa 70—8- zwarte kraaien rond in het gebied tot de picknickplaats. Verder 5 scholeksterparen, 2 eenzame kieviten, een tureluurpaar en een individuele gruttoman. Ook boven de percelen van Adri Stam baltste een eenzame grutto. Ben benieuwd of dat dit jaar nog wat wordt.
Bij Hugo den Boer stoorde ik bij het bekijken van de plattegrond een merel in de schuur die daar van het nest afvloog. Verder vlogen er op het erf twee boerenzwaluwen rond die ook als paartje in de stal bij de lamp gingen zitten, een paartje witte kwikstaarten, een koolmees, een vink en een spreeuw. In het land was het drukker dan de vorige keer. Er baltsten u twee kievitmannen op het middelste perceel, maar nog zonder vrouwtje kievit in de buurt. Verder 2 scholeksterparen en 2 individuele scholeksters. OP het perceel uitgesteld maaien is nog geen vogel te bekennen


Bij Gerard Stam was het weer druk op het erf én in het land. Op het erf vlogen 6 boerenzwaluwen rond, 4 paar huismussen, een witte kwikstaart en een heggenmus. Gerard vertelde dat hij al twee kievitsnesten had gevonden bij het kunstmesten. Die maar even snel in de pda gezet voor de website want het gras zou de vogels wel eens kunnen inhalen dit jaar. Ze broeden meer geconcentreerd dan anders. Dat is voordeel tegen vliegende predatoren, maar een aandeel als er zo’n rode viervoeter rondloopt. Nog niet gezien en laten we hopen dat het zo blijft. In totaal 7 kieviten met een territorium, 2 gruttoparen, 4 tureluurparen en 1 scholeksterpaar. Hier en daar ook al een gruttokuil, dus die komen de volgende keer. Verder nog steeds geen slobeenden hier.
Bij Nico Zeldenrijk niet het land in geweest. Vanaf de percelen bij Gerard had ik bij Nico al drie kieviten, een grutto en een scholekster getraceerd. Daarna toch even over het fietspad naar het ijzeren hek gefietst. Vanaf dat punt zag ik drie kieviten op het nest zitten op een van zijn percelen uitgesteld maaien. Zelfs één kievit op het nest bij Gerard die ik daarnet niet had zien wegvliegen. Het nest ligt op het slootkantje tussen Nico en Gerard, dus dan loop je die kans. Verder nog een gruttopaar dat ik al had gezien vanaf Gerard en nog een individuele grutto roepend vanaf een hekpaal. Al met al een mooie ochtend ondanks de regen aan het begin.
Aad van Paassen

Geen opmerkingen: