dinsdag 30 april 2013

Veldbericht 29 april: Duivendrechtse polder


Op maandag 29 april met Daphne Bartels het noordelijk deel van de Duivendrechtse polder bekeken. In het uiterste noorden zaten naast circa 50 zwarte kraaien ook nog 4 paar scholeksters, een waakzame kievitman (met vrouw op nest?) en een eenzame gruttoman. Bij Hugo den Boer was de loonwerker graszaad aan het doorzaaien op een perceel waar eigenlijk ook nesten hadden moeten liggen. De loonwerker liet merken te weten waar hij op moest letten, maar had niets gezien. Dan zullen er binnen een week wel nesten liggen. Voor de volgende keer dus. Verder zat en zoals gebruikelijk een scholeksterpaar op de paardewei bij het erf. In het land nog twee paar kieviten en een tweede scholeksterpaar. Helaas geen grutto’s of tureluurs. Op het juniland was nog niets te zien.

De percelen van Adri Stam zien er voor een boer niet uit (vanwege het niet te laat en op één perceel zelfs niet weghalen van gemaaid gras , maar de weidevogels lijken er blij mee. We vonden een kievitsnest met 4 eieren en een gruttonest met 1ei. Maar er ligt meer. Ben ook wel benieuwd wat de nieuwe gebruiker (uit Nigtevegt) met het land gaat doen.

Gerard Stam had erg zijn best gedaan om alvast alle nesten zoveel mogelijk zelf te vinden. Gerard gebruikt takjes in plaats van stokken want die vallen niet zo op. Er stond ook een tak bij een leeg kuiltje. Toen ik Gerard daarnaar vroeg, gaf hij aan dat hij daar nog een kievitsnest moeten hebben, want hij was op de tureluur afgelopen en had die gemarkeerd. Ik kon hem vertellen dat de stok nu bij het gezochte kievitsnest stond. Daphne vond een wilde eend en ik nog een grutto. De stand van zaken bij Gerard is nu 7 kieviten, 2 grutto’s,  1 tureluur en 1 wilde eend. En er komt nog of ligt al meer gezien de vele vogels. Ook bij buurman Nico Zeldenrijk zijn redelijk wat weidevogels aanwezig, maar die komen de volgende keer aan de beurt. 

Aad van Paassen

Geen opmerkingen: