dinsdag 30 april 2013

Veldverslagen 27 en 28 april: Ronde Hoep


Op zaterdagochtend 27 april  bij Gerard Timmer langs gegaan. ’s Ochtend heb je daar vanaf de boerderij de zon in de rug en dan kijk je makkelijker voor je uit de polder in. Gerard en zijn zoon Bas vertelden dat ze al drie nesten hadden gevonden, maar er moest meer liggen. De koeien liepen nog niet in het land, maar het gras begon al wel wat te groeien. Vanaf de boerderij zag ik een kievit op het nest gaan zitten langs het kavelpad. Op weg daarheen vond ik nog een kievitsnest. Verder lopend vloog plots een slobeend voor mijn voeten op, slechts 1 ei dus dat wordt een teleurstelling waarschijnlijk. Toen ik er een stok bij wilde plaatsen zag ik een tureluurnest met drie eieren liggen. Mazzel dus. Verder naar het reservaat toe vond ik nog een gruttonest en enkele kievitsnesten. Op de grens van reservaat en eigen land van Gerard was het goed toeven met flink activiteit van grutto’s en veldleeuweriken.

Op het erf vlogen meerdere paartjes huismussen de schuur en de stal in en uit. Boerenzwaluwen e huiszwaluwen waren aan het begin van het kavelpad modder aan het verzamelen voor hun nesten. In de wilg achter de schuur zat een zwarte kraai op het nest. De steenuilkast lijkt niet bezet en in de wilgen langs de stal zat een paartje putters. Al met al een mooie ochtend en veel vogels.
 
Gerard Timmer

 

Op zondagmiddag 28 april zoon Rob maar eens meegenomen. Die was wel eens eerder mee geweest, maar toen zat hij nog in de rugdrager en kan die nooit veel gezien hebben van de grote open ruimte van de polder. Aard vertelde dat hij al acht nesten had gevonden en komende week de koeien buiten ging doen, dus die percelen hebben we goed bekeken. Daar ligt tot nu toe hoogstens één scholeksternest op en er komt misschien nog een tureluur. Verder langs Wes Korrel diverse nesten van kievit, scholekster en ook grutto. Er zitten dit jaar veel grutto’s bij Aard. Is dat een effect van de greppelplasdras? Net over de tussenwetering nog een gruttonest, maar daarna was er niet zoveel te zien tot het reservaat. Ook op de reservaatpercelen van Aard lijkt het rustig tot nu toe. Teruglopend vonden we nog enkele grutto- en kievitsnesten. Overtal veel tureluurs te zien en te horen bij Aard. Dat wordt nog even goed zoeken de komende weken.

Op het erf vloog een paartje huszwaluwen rond en een paartje boerenzwaluwen zat alweer in de kleine stal aan het huis. Verder nog een paartje spreeuwen en enkele paartjes huismussen. De steenuilkast is weer bezet volgens Aard en de kerkuilenkast in de schuur is gekraakt door een kauw. In de boom aan de weg zat een tjiftjaf te zingen. Hier komen de komende weken nog wel wat soorten bij, weet ik van andere jaren. Zoals gebruikelijk weer best wat meters gelopen, maar dat kon geen kwaad want het was best nog fris af en toe, maar wel lekker zonnig.

Aard de Haan

Geen opmerkingen: