zaterdag 27 april 2013

Veldverslag 4 tm 25 april 2013: Kalslagerpolder tussen De Kwakel en Bilderdam


Donderdag 4 april was onze eerste middag om te inventariseren wat er zich afspeelt onder de vogels. Het was erg koud met veel wind niet erg goed weer om te zoeken we gaan alleen maar inventariseren. Het was nog steeds winterend weer en grote groepen smienten van meer dan 70 stuks werden waargenomen die steeds opvlogen. Het leek wel of ze al klaar zijn voor de grote trek naar het noorden. Ook zaten er nog groepen grutto´s druk te foerageren en vooral op de nattere stukken van het weiland. Daarvan zijn zeker nog een deel doortrekkers. Nog geen tureluurs gezien wel 8 tal kieviten.

Op Donderdag 11 april maakten we nog een ronde en toen was er al veel meer te zien. Op het land van Heemskerk 16 paar krakeenden, een 50 tal smienten,12 paar grutto´s foeragerend. Op het land van Koos Langelaan zien wij 19 grutto paar, 2 paar baltsende kieviten, scholeksterpaar. 4 paar krakeenden. Deze aantallen zijn lijkt wel steeds groter te worden. Twee primeurs mogen we melden een gele kwikstaart en de eerste boeren zwaluw! In vergelijking met de vorige week zijn er al grote groepen smienten vertrokken.

16 april Bunnik maïsland 2 kieviten we tellen vanaf de weg 3 paar, 2 gevonden en 2 paar scholeksters

18 April bij Peter Bos op het land zien we 7 paargrutto’s , een twaalftal kuikens van de grauwe gans op de vlucht. Ook vandaag de eerste huiszwaluwen gezien (4) nog geen nesten gevonden van de grutto. Er zijn wel gruttoparen die gaan nestelen. Ook is er bij de stallen een onderkomen geplaatst voor de zwaluwen. Daar zal ik de volgende keer een foto van sturen.

24 April het weer is de laatste dagen uitstekend op de percelen bij Langelaan is veel activiteit van tureluur en grutto. Ook zien wij elke keer 7 tot 10 watersnippen opvliegen. Ook op het bedrijf van Peter Bos dezelfde aantallen watersnip. Twee jaar geleden hadden wij een bericht van Aad hoe een eilandje gemaakt kan worden voor de visdief. Daar wij regelmatig deze vogel in onze polder zien vissen. Inmiddels is het er van gekomen om ook bij ons zo’n eilandje te maken. Maar voor we gaan zoeken gaan we eerst het eilandje plaatsen in het natuurgebiedje. Voor de visdief zijn we hopelijk nog op tijd! De zoektocht bracht 3 gruttonesten en 4 kieviten buiten gebied uitgesteld maaien.

Anton van Overveld

Geen opmerkingen: