zaterdag 27 april 2013

Veldverslagen 17 april: Bovenkerkerpolder


Woensdag 17 april

Gisteren woensdag 17 april zijn Leon en ik bij Henk langs geweest. In tegenstelling tot de vorige keer was het nu aangenaam weer om het land in te gaan. Helaas was Lidwien door ziekte nog verhinderd (beterschap!) en Trudy heerlijk met vakantie. Henk vertelde dat misschien komende week de koeien de wei in gaan en hij zal dan nestbeschermers neerzetten bij de gevonden nesten. De schapen lopen al in de wei. Ondertussen was Henk zijn vrouw druk doende met het bijvoeren van de vier lammetjes van 1 schaap. Geweldig zulke diervriendelijke bedrijfsvoering!

Leon heeft nog naar erfvogels gekeken. De eerste zwaluwen vlogen rond en Henk vertelde dat de nestkast van de steenuil in gebruik was. Verder wat betreft erfvogels: zwarte kraai, vink, winterkoning, boerenzwaluw en parkieten vanaf de bomen bij het paardenpension. Omdat het gras nog kort is, zijn Leon en ik uit nieuwsgierigheid toch eenmaal door het veld “uitgesteld maaien” gelopen en zowaar vonden we daar de eerste twee gruttonesten. We hebben ter hoogte van de nesten stokken in de slootkant gezet. Verder wel behoorlijk wat activiteit ( o.a. baltsgedrag) maar niet meer andere nesten gevonden. Bij inspectie van de twee reeds gevonden kievitsnesten bleken hier allebei vier eitjes in te liggen. Leon en ik hebben afgesproken om woensdag 25 april om 15.00 uur weer langs te gaan.

Jaap de Jong

 
Woensdag 17 april

Eindelijk na een te lange periode van lage temperaturen en een te koud aanvoelende wind en het moeizaam ontdekken van kleumende en tevergeefs naar voedsel zoekende kievieten en grutto‘s, dinsdag 16 april met een complete groep afgesproken bij Dick Andriessen. De temperatuur was zo’n graad of dertien maar door de harde koude wind voelde het echt onbehaaglijk. Vooraf nog even met hem gebeld om te informeren hoe het zat met de werkzaamheden inzake het veranderen van zijn maisperceel naar grasland. Tot onze teleurstelling berichtte hij dat er nog gemest geëgd en gezaaid moest worden en dat de al daar eventueel aanwezige kievitsnesten groot gevaar zouden lopen. Achteraf bleek het te gaan om in ieder geval twee nestjes met in eerste instantie ieder 2 eieren. Dick stelde voor om de nestjes te verplaatsen naar de slootkant, wat ons echter niet zo’n goed idee leek daar de afstand naar de oorspronkelijke plek meer dan een meter of 8 was en daardoor door de vogels niet meer terug te vinden zouden zijn. Wat nu...............! Door de vele komende werkzaamheden was teloorgang van de nestjes niet te vermijden. Als oplossing hebben we toen maar na overleg gekozen om de nestjes wat dieper in het land te leggen zodat de boer bij het bewerken er een plaat over kon leggen en verder normaal zijn ding kon doen en dat na het verwijderen van de plaat maar hopen dat de kievieten gewoon door konden broeden. Wordt dus spannend!

Het grappige was wel dat nadat we het eerste nest dusdanig hadden behandeld dat er bij terugkomst, na het dieper leggen van het tweede nest, er ineens 1 ei was bijgelegd. Jammer genoeg niet echt in het behandelde nest maar een tiental cm ernaast. Op het grasland naast dat van Henk van Schaik hebben we verder nog 4 complete kievitsnesten gevonden en een nest met 2 eitjes. Verder waren er veel roepende grutto’s en foeragerende tureluurs scholeksters en een enkele watersnip in de buurt. Het bruist daar inderdaad van leven en de verwachtingen zijn hoog.

Op het erf van Dick Andriessen was ook erg veel leven. We zagen daar o.a. diverse vinken – tortels – mussen - te veel kraaien – een grote bonte specht – kool- en pimpelmezen – fitis.

In de stallen nog geen zwaluwen doch wel diversen boven de weilanden. Na met drie man nog een rondtocht in de bak van een tractor met Dick als chauffeur wisten we op een ander perceel achter de boerderij nog een kievietsnest met 4 eitjes te vinden en na het nuttigen van een paar dampende mokken koffie zijn we vervolgens voldaan huiswaarts getogen.

Ton Feldmann


Woensdag 17 april
 

 Ik ben op 17/04 met Peter Mol op het land van C.J van Wees geweest en er een redelijke drukte. Er foerageren aantallen grutto's en kieviten. Het land is lekker vochtig, maar behoorlijk voorzien van zware wielsporen. Er is een nest gesignaleerd waar een kievit 4 eieren heeft gelegd. Er wordt flink gebaltst, dus er is hoop op meer. Ook op het erf is er aardig wat leven. Zoals een winterkoning, een paartje witte kwikstaarten, kauwen, boerenzwaluwen, houtduif, kraaien en huismus. En als klap op de vuurpijl een groenling. Er lopen ook wat kippen rond, maar die doen zeker niet mee?


Jeroen van Schooten

Geen opmerkingen: